Vegane Sommerrollen mit Erdnusssauce

Vegan zomerbroodjes met pindasaus

Breng de warme zomeravonden door met je vrienden en geniet samen van een vegan zomerbroodje. Vietnamese avond! De veganistische zomerbroodjes zijn de perfect fingerfood om zelf te maken in de zomer. Onze chef-kok Michi heeft een geweldig recept gemaakt met heerlijke veganistische zomerbroodjes die je kunt met een pindasaus met een pindasaus. We laten je ook de achtergrond van dit Vietnamese gerecht zien.

Ons recept voor jou: Vegan zomerbroodjes met pindasaus

Vietnamese veganistische zomerrolletjes zijn gezond, fris, superlekker en makkelijk te bereiden met allerlei kleurrijke groenten. Serveer deze rijstpapieren wraps met een romige pindasaus als dip en je hebt een heerlijk en licht gerecht voor lunch of diner!

Bereidingstijd: 5 min. 

Bereidingstijd: 10-15 min.

Totale tijd: 20 min.

Keuken/Oorsprong: Vietnamees

Ingrediënten (2 porties):

200g tofu

2 kleine paksoi

1 lente-ui

2 wortelen

100 g rijstnoedels

1 el sesamolie

1 komkommer

1 handvol pecannoten

1 avocado

10 vellen rijstpapier

Voor de saus:

75 g pindakaas

3 el rijstazijn

2 el sojasaus

1 el agavesiroop

1 el Sriracha chilisaus

1 theelepel sesamolie

1 theelepel zout

Bereiden:

  1. Eerst de groenten wassen en in dunne reepjes snijden en de pecannoten in kleine stukjes hakken
  2. Snijd vervolgens de tofu in kleine reepjes
  3. Stoom nu de wortels en de paksoi boven een pan met een beetje water
  4. Bak vervolgens de tofu in een pan met een beetje olijfolie en kook de rijstnoedels 3 minuten in kokend water
  5. Als alle ingrediënten klaar zijn, laat je het rijstpapier even weken in een bord gevuld met water en voeg je geleidelijk alle ingrediënten toe aan het onderste derde deel van het papier
  6. Vouw vervolgens de randen om en rol de vellen met lichte druk op
  7. Meng tot slot alle ingrediënten voor de dip en breng op smaak met zout
  8. Serveer op een bord en geniet!

Voedingswaarden (per portie):

77 kcal

15g koolhydraten

3g proteïne

 1g vet

Met deze onverslaanbare voedingswaarden zijn zomerbroodjes perfect om te integreren in je gezonde dagelijkse dieet. Op weg naar een gezondere & bewustere levensstijl, een 3, 5 of 7-daags sapdieet je als introductie optimaal ondersteunen.

Video met recept: 

Wat zit er achter Vietnamese zomerbroodjes

Zomerrolletjes zijn een voorgerecht van de Vietnamese keukenworden in het Vietnamees "Goi Cuon" genoemd en worden, in tegenstelling tot loempia's, bereid niet gefrituurd. De bereiding van zomerbroodjes is heel eenvoudig en iedereen kan de veelzijdige kleurrijke broodjes maken naar hartenlust. Dunne rijst- of glasnoedels, knapperige groenten, salade en gebakken vlees, vis of garnalen zijn populair. Wij vullen de broodjes echter liever met vegan met knapperige tofu - zo lekker!

Alles over de rijstdeegvellen

Vellen rijstdeeg voor zomerbroodjes kunnen meestal worden gevonden in de Aziatische afdeling van de supermarkt of online. Er zijn verschillende vormen en maten. Wij gebruiken meestal de ronde rijstdeegvellen met een diameter van ongeveer 22 cm. Omdat elk rijstpapiertje maar ongeveer 30-35 calorieën calorieën, samen met alle kleurrijke en gezonde groenten, is het een echte caloriearm gerecht.

Voor het rollen, de rijstdeegvellen kort geweekt in warm wateromdat ze erg hard zijn als ze droog zijn - je vindt de instructies meestal op de verpakking. Zorg er wel voor dat het rijstpapier niet te lang wekenwant als het rijstpapier te zacht wordt, kun je er helaas niet meer mee werken. Hier geldt het volgende: Oefening baart kunst!

Veelgestelde vragen over vegan zomerbroodjes: 

Hoe gezond is rijstpapier? 

De Vietnamese broodjes bevatten Laag in calorieën en vet, afhankelijk van de vullingomdat het alleen rijstnoedels als koolhydraten bevat. De dunne rijstpapier heeft ook weinig calorieën

Hoe eet je zomerbroodjes?

Zomerbroodjes worden koud gegeten en geserveerd met een dip geserveerd met een dip, bijvoorbeeld met hoisinsaus (Vietnamees: Nước mắm pha), een dip op basis van vissaus. In ons recept raden we een romige pindasaus. Buiten Vietnam worden de rolletjes vaak geserveerd met sojasaus gegeten met sojasaus. 

Kun je zomerbroodjes klaarmaken voor de volgende dag?

Zomerrolletjes kunnen ideaal worden bereid voor de volgende dagomdat je ze gewoon een nacht in de koelkast kunt bewaren.

Wat te doen om te voorkomen dat zomerbroodjes plakken?

Welke techniek je ook verkiest om zomerbroodjes te rollen - het is altijd aan te raden om een glad werkoppervlakdat je bevochtig met een beetje water. Je kunt ook je vingertoppen ook met een beetje water maak ze nat. Dit voorkomt dat de loempia's vastplakken. Concentreer je op één zomerrol tegelijk in plaats van te proberen er zoveel mogelijk tegelijk te vullen.

Waarom zit je vol van rijstpapier?

Zomerbroodjes vullen je goeddat is vezelrijk is vezelgehalte van de groenten in het rijstpapier, maar ook de tapiocazetmeel in het rijstpapier. Dit wordt langzamer door het lichaam afgebroken dan de enkelvoudige koolhydraten in bijvoorbeeld tarwemeelwraps.
Terug naar de blog