10 tips voor een gezond dieet

29.10.2024
10 Tipps für eine gesunde Ernährung
10 Tipps für eine gesunde Ernährung

Bei unseren aufgeführten Tipps spielen vor allem die Wahl der Lebensmittel sowie die Menge, die konsumiert wird, eine Rolle. Wichtig ist, dass Du nicht alle Regeln von heute auf morgen beherrschen willst, sondern jede Regel einzeln und Schritt für Schritt an Deinen persönlichen Organismus gewöhnst.

Highlights

  • Gesunde Ernährung lässt sich mit 10 Tipps leicht in den Alltag integrieren: Dazu gehören achtsames Essen, gründliches Kauen, wenig verarbeitete Produkte, Vollkorn und Verzicht auf Weizenprodukte.
  • Ein ausgewogenes Frühstück ist kein Muss, dafür aber ausreichend Wasser und frühes Abendessen.
  • Fleisch und Fisch nur in Maßen und Desserts mit Bedacht konsumieren.

1. eten als je honger hebt

Eet alleen als je echt honger hebt. Als je om verschillende redenen (bv. griep) geen honger hebt, dwing jezelf dan niet om te eten, maar luister naar je lichaam. Je moet ook "overeten" vermijden omdat het zo lekker smaakt.

2. Neem de tijd en kauw goed

Maaltijden moeten altijd rustig en zonder haast worden gegeten. Het is daarom aan te raden om tijdens een stressvolle dag slechts een paar happen te nemen en - als de tijd het toelaat - in alle rust van een hoofdmaaltijd te genieten. Zorg er in elk geval voor dat je elke hap zorgvuldig kauwt (30-40 keer) voordat je hem doorslikt.

3. weinig of veel maaltijden per dag?

Dat hangt helemaal af van jezelf, je eventuele klachten en voorkeuren. Als je problemen hebt met je bloedsuikerspiegel, is het aan te raden om je maaltijden te verdelen over meerdere kleine maaltijden per dag. In andere gevallen is het echter aan jou om je maaltijdschema te organiseren.

4. ontbijt is geen MUST

Ontbijt alleen als je echt honger hebt (tip 1). Veel mensen hebben niet meteen na het opstaan de behoefte om te eten. Als je in de loop van de ochtend toch honger hebt, maak dan thuis een gezonde snack klaar zodat je je niet hoeft te haasten naar de dichtstbijzijnde bakker of zelfs de automaat in de kantine.

5. water om de dag te beginnen

Water stimuleert de spijsvertering en helpt om afvalstoffen die zich 's nachts hebben opgehoopt snel af te voeren. Begin de dag dus met een glas water. Na ongeveer tien minuten kun je dan genieten van je versbereide ontbijt of - zoals hierboven vermeld - het later nuttigen.

6. avondeten voor 18.00 uur

De spijsverteringskracht van het menselijk organisme neemt 's avonds af en is 's nachts veel lager dan overdag. Het eten van een maaltijd laat op de avond of zelfs vlak voor het slapengaan belast je spijsverteringsstelsel de hele nacht en verslechtert zo de kwaliteit van je slaap.

7. vlees en vis met mate

Het is geen geheim dat vlees veel eiwitten bevat en dit is een van de (schijnbaar eindeloze) redenen waarom veel mensen vaak naar vlees grijpen als voedsel. Voor een gezond dieet moet je echter niet meer dan twee keer per week vlees eten.

Vis zou ook niet vaker gegeten moeten worden dan vlees met het oog op de overbevissing en vervuiling (zware metalen en andere milieugiffen) van de oceanen.

8. geen dessert

Toetjes en snoepjes bestaan meestal uit suiker en/of zuivelproducten, die vaak contraproductief zijn voor een gezond dieet. Als je nog steeds niet zonder je favoriete toetje kunt, stel het dan in ieder geval een beetje uit. Eet je dessert niet meteen na de hoofdmaaltijd, maar wacht ongeveer 30 tot 40 minuten. Gedurende deze tijd zal je je voller voelen en zal je minder van je dessert kunnen eten dan onmiddellijk na je hoofdmaaltijd, wat het ook makkelijker maakt om het hoofdgerecht te verteren.

9. volkorenproducten

Volkorenproducten zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst of volkorenpasta leveren aanzienlijk meer vitaminen, vezels en mineralen dan de "conventionele" producten (wit brood, witte rijst, pasta) die in ons land op grote schaal verkrijgbaar zijn. De ingrediënten in volkorenvoeding hebben een zeer positief effect op de gezondheid van je darmen en dus op je algemene welzijn.

10. vermijden van tarweproducten

Talloze mensen hebben problemen met tarweproducten, maar heel zelden associëren ze deze klachten met tarwe. Doe iets goeds voor je lichaam door rogge, haver, spelt of gerst te kiezen voor je bakproducten en pasta. 

Das könnte dich auch interessieren

Terug naar de blog