Guaraná – Natürliches Genussmittel und Kaffee-Ersatz

Guaraná - Natuurlijk stimulerend middel en koffiesurrogaat

Guaraná heeft de afgelopen 20 jaar een gestaag groeiende populariteit gekend. De zaden van de guaraná plant worden vooral gewaardeerd door mensen die minder geneigd zijn om koffie te drinken, maar toch niet zonder de effecten van cafeïne willen. In dit artikel leggen we uit wat de werkelijke effecten van guraraná zijn, wat de andere voordelen van de plant zijn en hoe we ze bij LiveFresh gebruiken. 

Guarani - de inheemse bevolking van het Amazonegebied

De guaraná plant behoort tot de zeepboomfamilie en werd voor het eerst wetenschappelijk vermeld in 1821. De zaden zijn rode, gloeiende bolletjes die in bosjes uit het gebladerte komen. De Guaraná dankt zijn naam aan de inheemse bevolking van het Amazonegebied: de Guarani. Zij gebruiken de plant al eeuwen om vermoeidheid, honger en dorst tegen te gaan. De belangrijkste teeltgebieden zijn tegenwoordig Paraguay, Venezuela en Brazilië.

Paullinia cupana - de Latijnse naam - komt oorspronkelijk uit het Amazonegebied en geniet sinds 20 jaar een toenemende populariteit. Dit is te danken aan het feit dat guaraná een plantaardig, natuurlijk stimulerend middel is met een hoog cafeïnegehalte, waardoor het een uitstekend alternatief is voor bekende cafeïnebronnen zoals koffie of zwarte thee.

Zacht stimulerend middel voor de lange termijn en meer dan alleen een koffievervanger

Volgens de huidige kennis is guarana het perfecte alternatief voor mensen die een probleem hebben met koffie, maar niet zonder de effecten van cafeïne kunnen en willen. Langdurige hoge koffieconsumptie leidt tot irritatie van het maagslijmvlies. Het vorige alternatief - zwarte thee - heeft als nadelen zwarte vlekken op de tanden en een tijdrovend bereidingsproces. Guaraná heeft ten opzichte van de hierboven genoemde cafeïnehoudende dranken het grote voordeel dat het effect zich langzamer ontwikkelt en veel langer aanhoudt. Terwijl het effect van koffie na maximaal een uur is uitgewerkt, kunnen Guaraná-drinkers een effect van vier tot zes uur verwachten. Dit komt door het hoge tanninegehalte. Tannines zijn looistoffen die de cafeïne binden en zo de opname ervan in het lichaam vertragen, wat uiteindelijk leidt tot een langer effect van de cafeïne. Deze langzamere opname door de binding zorgt er ook voor dat guarana veel beter door het maagslijmvlies wordt verdragen dan koffie.

Een natuurlijk stimulerend middel

Hoe guarana kan worden geconsumeerd

Guaranazaden hebben een zeer wrange, bittere smaak. Het is daarom niet aan te raden om ze puur te consumeren. Het actieve ingrediënt guarana is tegenwoordig steeds vaker te vinden in chocolade, verschillende vruchtentheeën en energiedrankjes.

Natuurlijke energiedrank

Wij van LiveFresh hebben ook nagedacht over hoe we guarana op een lekkere manier voor je beschikbaar kunnen maken. Het resultaat van onze overwegingen en testen is ons sap Hey Wakker. Hier combineren we ons gezonde, koudgeperste sinaasappelsap met cafeïnehoudend guaranapoeder, rechtstreeks uit het Amazonegebied.

Onze tip:

Of je nu student, manager of ploegenarbeider bent: Ons sap is de perfecte begeleider voor fysiek of mentaal inspannende dagen tijdens examens, belangrijke vergaderingen of de volgende nachtdienst. Dus waarom probeer je ons Sinaasappel ontmoet Guaraná sap niet: Laten we naar Hey Wach gaan. Klik hier om naar de online shop te gaan.

Terug naar de blog