Het is herfst - het weer wordt weer groezelig, het wordt 's avonds vroeger donker en je kijkt uit naar gezellige dagen op de bank. Ben je op zoek naar gezellige en troostrijke recepten die ook geschikt zijn voor een gezonde levensstijl? Dan hebben wij 4 heerlijke en eenvoudige ideeën voor je. Hier vind je onze nieuwe favoriete recepten voor het koude seizoen. Geniet van de smaak! 1. feta pompoen tarte flambée Ingrediënten (3 porties): 150g Hokkaido3 lente-uitjes1 kopje zure roomrozemarijnpeterselieKokosbloesemsiroop of honing80 g fetapompoenkruidenTarte flambée deeg Bereiden: Hak de feta, lente-uitjes en peterselie fijn en snijd de Hokkaido pompoen in dunne plakjes (voordeel van Hokkaido pompoen: je kunt de schil ook eten). Rol het tarte flambée deeg uit en besmeer met de zure room. Verdeel de pompoenplakjes, lente-uitjes, peterselie, feta, pompoenkruiden en een beetje kokosbloesemsiroop of anders honing over het deeg. Leg er ook wat rozemarijn bovenop. De takjes rozemarijn geven de tarte flambée een extra lekkere smaak (tip: omdat de verse takjes rozemarijn nogal leerachtig zijn, kun je ze, als je ze ook wilt eten, van tevoren in kleine stukjes snijden of alleen de blaadjes gebruiken). Zet de tarte flambée 15 minuten in de oven (volgens de aanwijzingen op de verpakking). Voedingswaarden (per portie): 517 Kcal23g vet I 58g KH I 16g eiwit Klik hier voor de video van het feta pompoen tarte flambée recept 2e paddenstoelenrisotto met boekweit Ingrediënten (3-4 porties): 100 g boekweit500g bruine champignons & andere paddenstoelen1 grote uiknoflookolijfolie2 el boter300 g risottorijst750 ml droge witte wijn500 ml groentebouillon100g parmezaan1/2 bos peterselie5-6 takjes tijmPeper & zout Bereiden: Was de Boekweit in een zeef en kook het vervolgens met 300 ml water in een pan op middelhoog vuur gedurende ongeveer 6-8 minuten tot de korrels zacht zijn. Snijd de champignons in plakjes. Pel de ui en knoflook en snijd ze fijn. Fruit de ui en knoflook met 2 el boter in een pan tot ze glazig zijn. Voeg ook de champignons toe. Voeg vervolgens de risottorijst toe aan de pan en bak tot de korrels doorschijnend zijn. Blus de risotto af met een beetje wijn en groentebouillon. Laat op een laag vuur sudderen, roer af en toe en voeg af en toe wijn en groentebouillon toe. Roer vlak voor het einde van de kooktijd de boekweit erdoor. Zodra de risotto beetgaar is, voeg je de Parmezaanse kaas toe, meng je alles goed en roer je de gehakte peterselie en tijm erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Voedingswaarden (per portie): 585 Kcal10g vet I 85g KH I 12g eiwit Klik hier voor de video van het paddenstoelenrisotto recept 3. pompoen uit de oven Ingrediënten (2 porties): 1 muskaatpompoen 2 el olijfolie zout peper 1 courgette 1 wortel ½ rode peper ½ gele peper 125 g kerstomaatjes 3 lente-uitjes 1½ teentje knoflook ½ rode ui 5 g peterselie (1/4 bos) 5g tijm (1/4 bosje) 50g kaas Optioneel: veganistisch gehakt Bereiding: Halveer de pompoen en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees kruislings in, breng op smaak met zout en peper, bestrijk de pompoenhelften met 1 el olijfolie en bak ze ongeveer 20 minuten in de oven op 200 °C. Snijd ondertussen de courgette, paprika, wortel, tomaten, lente-uitjes, knoflookteen en sjalot fijn en meng de ingrediënten in een kom. Breng het mengsel op smaak met zout en peper en meng er 1 el olijfolie en de kruiden door. Schep vervolgens de voorgebakken pompoen uit de pan en voeg het vruchtvlees toe aan de rest van de vulling. Als je wilt, kun je ook wat vegan gehakt bakken en erdoor mengen. Giet de vulling in de pompoenhelften en bak alles samen nog 15-20 minuten in de oven op 220 °C. Bestrooi de pompoenhelften vervolgens met kaas (tip: als je wilt dat de kaas uitloopt en knapperig wordt, bestrooi de pompoen dan ongeveer 5 minuten voordat je hem uit de oven haalt met kaas en bak nog even kort). Voedingswaarden (per portie): 500 Kcal15g vet I 55g KH I 21g eiwit Klik hier voor de video van het recept voor butternutpompoen uit de oven 4. gember-vijgenpap Ingrediënten (1 portie): 1 kopje zachte gerolde haver2 kopjes plantaardige melk1 theelepel verse gember (geraspt)1 vijg1 eetlepel lijnzaad1 appel (geraspt)1 kneepje citroen2 el kaneelToppings:1 vijg1/2 banaan10g 100% chocolade2 el pindakaas Bereiding: Variant in een steelpan: Kook de melk samen met de gerolde haver, gehakte vijg, geraspte gember & appel, lijnzaad, kaneel en een kneepje citroen in een steelpan. Laat het mengsel een paar minuten koken, af en toe roeren, tot de haver is opgezwollen en er een mooie pap is ontstaan. Snijd de toppings (vijg & banaan) mooi door en schik ze samen met de chocolade en pindakaas bovenop de pap. Bekijk hier de video van het gembervijgenpap recept Wil je de basis leggen voor een gezonde & bewuste levensstijl op de lange termijn? Begin dan nu met je 3, 5 of 7-daagse sapdieet! Klik hier voor het sapdieet