LiveFresh Herbst Rezepte

LiveFresh herfstrecepten

Het herfstseizoen is aangebroken - het weer wordt slechter, het wordt 's avonds vroeger donker en je kijkt uit naar gezellige dagen op de bank. Ben je op zoek naar gezellige en troostrijke recepten die ook geschikt zijn voor een gezonde levensstijl? Dan hebben wij 4 heerlijke en eenvoudige ideeën voor je. Hier vind je onze nieuwe favoriete recepten voor het koude seizoen. Geniet van de smaak!

1. feta pompoen tarte flambée


Ingrediënten (3 porties):

150g Hokkaido
3 lente-uitjes
1 kopje zure room
rozemarijn
peterselie
Kokosbloesemsiroop of honing
80 g feta
pompoenkruiden
Tarte flambée deeg

Bereiden:

Hak de feta, lente-uitjes en peterselie fijn en snijd de Hokkaido pompoen in dunne plakjes (voordeel van Hokkaido pompoen: je kunt de schil ook eten). Rol het tarte flambée deeg uit en besmeer met de zure room. Verdeel de pompoenplakjes, lente-uitjes, peterselie, feta, pompoenkruiden en een beetje kokosbloesemsiroop of anders honing over het deeg. Leg er ook wat rozemarijn bovenop. De takjes rozemarijn geven de tarte flambée een extra lekkere smaak (tip: omdat de verse takjes rozemarijn nogal leerachtig zijn, kun je ze, als je ze ook wilt eten, van tevoren in kleine stukjes snijden of alleen de blaadjes gebruiken). Zet de tarte flambée 15 minuten in de oven (volgens de aanwijzingen op de verpakking). 

Voedingswaarden (per portie):

517 Kcal
23g vet I 58g KH I 16g eiwit

2e paddenstoelenrisotto met boekweit

Ingrediënten (3-4 porties):

100 g boekweit
500g bruine champignons & andere paddenstoelen
1 grote ui
knoflook
olijfolie
2 el boter
300 g risottorijst
750 ml droge witte wijn
500 ml groentebouillon
100g parmezaan
1/2 bos peterselie
5-6 takjes tijm
Peper & zout

Bereiden:

Was de Boekweit in een zeef en kook het vervolgens met 300 ml water in een pan op middelhoog vuur gedurende ongeveer 6-8 minuten tot de korrels zacht zijn. Snijd de champignons in plakjes. Pel de ui en knoflook en snijd ze fijn. Fruit de ui en knoflook met 2 el boter in een pan tot ze glazig zijn. Voeg ook de champignons toe. Voeg vervolgens de risottorijst toe aan de pan en bak tot de korrels doorschijnend zijn. Blus de risotto af met een beetje wijn en groentebouillon. Laat op een laag vuur sudderen, roer af en toe en voeg af en toe wijn en groentebouillon toe. Roer vlak voor het einde van de kooktijd de boekweit erdoor. Voeg zodra de risotto beetgaar is de Parmezaanse kaas toe, meng alles goed door elkaar en roer de gehakte peterselie en tijm erdoor. Breng op smaak met zout en peper. 

Voedingswaarden (per portie):

585 Kcal
10g vet I 85g KH I 12g eiwit

3. pompoen uit de oven

Ingrediënten (2 porties):

1 muskaatpompoen
2 el olijfolie
zout
peper
1 courgette
1 wortel
½ rode peper
½ gele peper
125 g kerstomaatjes
3 lente-uitjes
1½ teentje knoflook
½ rode ui
5 g peterselie (1/4 bos)
5g tijm (1/4 bosje)
50g kaas Optioneel: veganistisch gehakt

Bereiding:

Halveer de pompoen en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees kruislings in, breng op smaak met zout en peper, bestrijk de pompoenhelften met 1 el olijfolie en bak ze ongeveer 20 minuten in de oven op 200 °C. Snijd ondertussen de courgette, paprika, wortel, tomaten, lente-uitjes, knoflookteen en sjalot fijn en meng de ingrediënten in een kom. Breng het mengsel op smaak met zout en peper en meng er 1 el olijfolie en de kruiden door. Schep vervolgens de voorgebakken pompoen uit de pan en voeg het vruchtvlees toe aan de rest van de vulling. Als je wilt, kun je ook wat vegan gehakt bakken en erdoor mengen. Giet de vulling in de pompoenhelften en bak alles samen nog 15-20 minuten in de oven op 220 °C. Bestrooi de pompoenhelften vervolgens met kaas (tip: als je wilt dat de kaas uitloopt en knapperig wordt, bestrooi de pompoen dan ongeveer 5 minuten voordat je hem uit de oven haalt met kaas en bak nog even kort).

Voedingswaarden (per portie):

500 Kcal
15g vet I 55g KH I 21g eiwit

4. gember-vijgenpap

Ingrediënten (1 portie):

1 kopje zachte gerolde haver
2 kopjes plantaardige melk
1 theelepel verse gember (geraspt)
1 vijg
1 eetlepel lijnzaad
1 appel (geraspt)
1 kneepje citroen
2 el kaneel
Toppings:
1 vijg
1/2 banaan
10g 100% chocolade
2 el pindakaas

Bereiding:

Variant in een steelpan: Kook de melk samen met de gerolde haver, gehakte vijg, geraspte gember & appel, lijnzaad, kaneel en een kneepje citroen in een steelpan. Laat het mengsel een paar minuten koken, af en toe roeren, tot de haver is opgezwollen en er een mooie pap is ontstaan. Snijd de toppings (vijg & banaan) mooi door en schik ze samen met de chocolade en pindakaas bovenop de pap. 


Wil je de basis leggen voor een gezonde & bewuste levensstijl op de lange termijn? Begin dan nu met je 3, 5 of 7-daagse sapdieet!

Klik hier voor het sapdieet

Terug naar de blog