Zowel geperste sappen als smoothies zijn erg populair en worden in steeds meer cafés en supermarkten aangeboden vanwege hun vele vitaminen en voedingsstoffen. In deze blog willen we je de overeenkomsten en verschillen tussen deze gezonde drankjes laten zien.
Sap of smoothie - beide zijn gezond
Zowel smoothies als sappen zijn gezonde vitaminebommen, smaken heerlijk als ze op de juiste manier worden bereid en leveren hooggeconcentreerde vitale stoffen en voedingsstoffen in hun puurste vorm.
Smoothies en sappen verschillen nauwelijks qua ingrediënten. Beide worden bereid met verschillende soorten fruit en groenten. Kruiden of siropen kunnen ook worden gebruikt om beide gezonde drankjes op smaak te brengen.
Smoothies worden echter ook bereid met bijvoorbeeld water, kokoswater, notenmelk, yoghurt of melk, omdat de consistentie veel dikker is dan die van geperste sappen.
Verschillen in consistentie en bereiding
En dit brengt ons bij een van de belangrijkste verschillen tussen smoothies en geperste sappen: De consistentie. Terwijl smoothies snel op babypap kunnen lijken als ze te veel fruit en groenten bevatten, komt bij het juicen alleen de vloeistof in het glas terecht. Dit komt door de plantenvezels, die tijdens het juicen als draf van het sap worden gescheiden. In een smoothie worden de plantenvezels ook verwerkt en zijn ze verantwoordelijk voor de bijbehorende consistentie.
Er zijn ook verschillen in de bereiding. Terwijl geperst sap wordt uitgeperst in een sapcentrifuge of doek, wordt voor smoothies een high-speed blender gebruikt. Vergeleken met geperst sap levert de productie van een smoothie veel minder afval op, omdat er bijvoorbeeld aanzienlijk meer fruit wordt verwerkt. Het gaat over het algemeen ook sneller dan het persen van een sapje.
Sap of smoothie - wat is beter?
Als het gaat om voedingsstoffen, verschillen de meningen over de twee "gezonde drankjes". Voorstanders van smoothies zijn van mening dat de nutriëntendichtheid van een groene smoothie veel beter is dan die van geperste sappen, omdat de belangrijke vitale stoffen worden afgebroken tijdens het pureerproces.
Bovendien hebben de vezels in smoothies een positief effect op de spijsvertering en de bloedsuikerspiegel, en verhogen ze de verzadiging aanzienlijk.
Aan de andere kant is men ervan overtuigd dat de nutriëntendichtheid van een geperst glas sap groter is dan die van een smoothie, omdat bij het juicen veel meer fruit en groenten worden gebruikt voor dezelfde hoeveelheid. Hierdoor krijgt het lichaam een geconcentreerde lading vitaminen, mineralen en secundaire plantaardige stoffen binnen. Het is ook te danken aan het lage vezelgehalte in sappen dat het spijsverteringsstelsel van het menselijk organisme niet wordt belast.
Het mengsel maakt ́s
Of je sap of een smoothie kiest, is weer aan jou. Wat zeker is, is dat beide opties uiterst gezond en lekker zijn. Misschien kies je wel voor een mix van beide drankjes. Wat betreft sap kun je kiezen uit het volledige assortiment in onze online shop. Wat smoothies betreft, moet je nog steeds je eigen smoothies maken. je eigen handen. Maar we werken ook aan een oplossing voor de toekomst.