Wieso setzt sich Saft ab?

Waarom bezinkt sap?

Als je de sappen van LiveFresh of een vers geperst sapje een tijdje onaangeroerd hebt gelaten, zal je een bepaald fenomeen zijn opgevallen: Terwijl de eigenlijke consistentie en kleur van het sap zich in het onderste gedeelte van de fles bevindt, is er alleen een transparante, waterige vloeistof in het bovenste gedeelte. In deze blog lees je waarom dit het geval is, waarom dit lang niet het geval is met alle conventionele sappen en wat een goed sap maakt.

Voedingsstoffen op de bodem van de fles

Als een vers sap een bepaalde tijd staat en niet wordt geschud, zakt een deel naar de bodem van de fles. Dit deel staat bekend als bezinksel. Het bezinksel bevat alle belangrijke vitaminen, mineralen en voedingsstoffen, terwijl alleen het water, dat verder in het fruit of de groente zit, in het bovenste gedeelte neerslaat. Dit komt omdat de bovengenoemde stoffen zwaarder zijn dan water en zich daarom ophopen in het onderste gedeelte. Even schudden van de fles is voldoende om de oorspronkelijke consistentie in alle delen van de verpakking te herstellen. 

Emulgatoren en kleurstoffen - "helpers" van de grote producenten

De scheiding in bezinksel en water is op geen enkele manier nadelig voor de kwaliteit van de sappen. Toch proberen grote producenten dit "esthetische probleem" op te lossen. Emulgatoren - additieven die verschillende vloeistoffen permanent mengen en stabiliseren - worden toegevoegd aan de sappen en elimineren dit vermeende probleem. Daarnaast worden kleurstoffen soms gebruikt als troebelingsmiddel. Dit betekent simpelweg dat er volkomen onnodig chemicaliën aan de sappen worden toegevoegd.

Koudgeperst, zonder toevoegingen & veganistisch

Waarom zou je voedings- en vitaminerijke producten vervangen als dat niet nodig is? Bij LiveFresh zijn we fan van natuurlijke producten. Daarom persen we onze sappen koud, zodat alle belangrijke voedingsstoffen, vitaminen en mineralen behouden blijven. Ook gebruiken we geen toevoegingen of zoetstoffen, dus je krijgt van ons een gezond product.

Onze tip: Kijk de volgende keer dat je boodschappen doet in de supermarkt of je sappen met bezinksel kunt vinden en bekijk de etiketten van verschillende sappen. Je zult versteld staan van de lijst met additieven.
Zoals altijd raden we je onze online shop aan voor een unieke sapervaring. En mocht er ooit een "tweedeling" ontstaan in onze flessen: Shake it, baby!

Terug naar de blog