De houdbaarheid van onze sappen & shots - 5 tests om te controleren

29.10.2024
HPP Maschine befüllt mit kaltgepressten Granatäpfelsäften von LiveFresh
HPP Maschine befüllt mit kaltgepressten Granatäpfelsäften von LiveFresh

Wir werden sehr oft gefragt, ob man unsere Säfte & Shots nach Ablauf des Mindesthaltbarkeitsdatums (MHD) noch genießen kann oder ob man unsere Säfte noch trinken kann, wenn sie 2-3 Tage nicht gekühlt wurden, weil sie z.B. beim Nachbarn oder der Postfiliale abgegeben wurden. In beiden Fällen kann man unsere Säfte & Shots normalerweise noch trinken. Mit den hilfreichen Tests unserer Ernährungswissenschaftlerin Dr. Ulrike Fischer kannst Du aber auf Nummer sicher gehen. Sie verrät Dir einige Tests, die zeigen, ob Deine Säfte & Shots noch genießbar bzw. trinkbar sind. Viel Spaß beim Lesen und/oder Erklärvideo anschauen!

Highlights

  • Die Haltbarkeit von LiveFresh-Säften lässt sich durch Tests überprüfen, wie das Prüfen auf intakten Verschluss, keine Blähung der Flasche und das Hören auf Zischgeräusche beim Öffnen.
  • Riecht und schmeckt der Saft fruchtig statt gärig oder prickelnd, ist er noch genießbar.
  • LiveFresh empfiehlt diese Schritte, um die Qualität sicherzustellen und Verschwendung zu vermeiden.

TIP:

Kleur is geen indicatie of een voedingsmiddel nog eetbaar is of niet. Granaatappelsap heeft bijvoorbeeld de neiging om lichtjes bruin te worden tijdens het bewaren. De reden hiervoor ligt in de zeer waardevolle polyfenolen die het bevat. Daarnaast kan de kleur soms variëren door de grondstof. Laat je dus niet misleiden door de kleur. Het is geen criterium of je een sap nog kunt drinken of niet.

Test 1:

Controleer of de ring aan de bovenkant van de dop van de fles nog intact is, oftewel of de verpakking daadwerkelijk de hele tijd dicht is geweest. De houdbaarheid kan alleen worden gegarandeerd als de fles goed is afgesloten.

Test 2:

Controleer of de verpakking of fles opgeblazen is of dat hij nog mooi slank is. Een opgeblazen gevoel duidt op gisting in de fles. Als je sap nog mooi slank is en niet opgeblazen, is dat een goed teken.

Test 3:

Als het sap er aan de buitenkant goed uitziet, kun je doorgaan met de volgende tests. Schud het sap, houd de fles tegen je oor en open hem langzaam. Zo kun je testen of er een "sis" hoorbaar is bij het openen. Dit zou ook duiden op gisting.

Test 4:

Nadat je het sap of de fles langzaam hebt geopend, houd je het direct tegen je neus en ruik je of je iets gefermenteerds of pittigs kunt ruiken. Als het granaatappelsap, zoals in ons voorbeeld, alleen fruitig en zoet ruikt, is dit typisch en normaal voor dit sap - alles is in orde!

Test 5:

Neem alleen een heel klein slokje van het sap als de geur oké is. Als een product bedorven is, smaakt het pittig of muf of prikkelt het op de tong. Als het granaatappelsap een frisse, fruitige smaak heeft, is alles in orde. In dat geval kan het sap nog prima gedronken worden en hoeft het niet weggegooid te worden - proost!

Das könnte dich auch interessieren

Terug naar de blog