Voedingspiramide

30.10.2024
Ernährungspyramide
Ernährungspyramide

Die Ernährungspyramide gliedert Lebensmittel in unterschiedliche Gruppen und zeigt, welche wir öfter essen sollten und welche nur in gewissen Maßen für eine gesunde Ernährung geeignet sind. Der dreieckige Aufbau mit mehreren Ebenen verdeutlicht die Wichtigkeit der einzelnen Lebensmittelgruppen: Die Basis der Pyramide steht für das, was wir viel zu uns nehmen sollten, und an der Spitze finden sich die Lebensmittel, mit denen Du maßvoll umgehen solltest. Meist dienen Farben der Unterscheidung und geben auch einen Anhaltspunkt über die Mengen, die Du essen oder trinken solltest. Im Vordergrund steht immer eine ausgewogene und gesunde Ernährung, damit der Bedarf an lebensnotwendigen, Eiweißbausteinen und hochwertigen Fetten sowie Vitaminen und Mineralstoffen gedeckt werden kann.

Ziel ist, die tägliche Lebensmittelauswahl zu erleichtern, indem Du Dir aus jeder Kategorie nach Belieben etwas auswählst und Dich somit abwechslungsreich und nach Möglichkeit auch saisonal und regional ernährst.

De klassieke voedselpiramide volgens de DGE

De meest bekende voedselpiramide is die ontwikkeld door de Duitse Vereniging voor Voeding (DGE)dus laten we deze eerst bekijken voordat we naar alternatieve piramides kijken.

Structuur van de klassieke voedingspiramide volgens de DGE

  • De basis: dranken

Dranken vormen het laagste niveau en dus de basis. 1,5-2 liter vloeistof afhankelijk van het weer en je sportactiviteit. Bij voorkeur water of ongezoete thee. Suikerhoudende dranken horen niet in deze categorie thuis.

  • De tweede fase: fruit en groenten

Dit niveau omvat Groenten en fruit in alle vormen. Vooral groenten bevatten weinig koolhydraten en calorieën en leveren je tegelijkertijd essentiële vitaminen en mineralen.

  • De derde fase: granen en aardappelen

Brood, rijst en pasta, ook gierst, groene spelt, gerst, haver en havermout bevatten veel koolhydraten en staan volgens de DGE op het derde niveau van de voedselpiramide. Friet, koekjes, cake, chips etc. met veel suiker en/of vet horen niet in deze groep en staan bovenaan de voedselpiramide.

  • Het vierde niveau: zuivelproducten, vlees, vis

Op het vierde niveau van de piramide staan dierlijke voedingsmiddelen in het spel. Melk en zuivelproducten, vis en vlees zijn als dierlijke voedingsmiddelen goede bronnen van mineralen en eiwitten. Deze voedselgroep levert hoogwaardige eiwitten, B-vitamines en calcium

  • Het vijfde niveau: vetten en oliën

Vetten en oliën zijn belangrijk voor ons lichaam, als zogenaamde essentiële vetzuren niet door het lichaam zelf kunnen worden aangemaakt, maar via de voeding moeten worden geleverd. Ze zijn betrokken bij de opbouw van celmembranen en regelen veel vitale processen in het organisme. De belangrijkste zijn hoogwaardige omega 3-rijke oliën zoals algenolie of lijnzaadolie zijn bijzonder belangrijk. Net als olijfolie moeten deze niet worden gebruikt om in te bakken, maar alleen achteraf aan het voedsel worden toegevoegd.

  • De top: suikerrijke voedingsmiddelen

Minder is meer: Snoep, chocolade, gebak, chips en chips staan bovenaan de voedselpiramide. Ze bevatten weinig vitaminen en mineralen en veel calorieën. Hetzelfde geldt voor frisdrank, cola en alcoholische dranken. Je moet al deze dranken alleen in kleine hoeveelheden

Afbeelding: Klassieke voedingspiramide volgens de DGE

Wijziging van de voedselpiramide volgens de BZfE

De Federaal Voedingscentrum (BZfE) heeft zijn eigen voedingspiramide gepubliceerd om de aanbevelingen van de DGE wat makkelijker te visualiseren te maken. De niveaus van de piramides zijn hetzelfde, maar aangevuld met verkeerslichtkleuren kleuren gebruikt en een symbool voor elke voedselgroep. Daarnaast worden de porties weergegeven in het aantal symbolen. Hier zijn de maat voor een portie je eigen handzodat de hoeveelheid toeneemt met de leeftijd en de voedingspiramide dus zowel voor kinderen en adolescenten als voor volwassenen kan worden gebruikt. Kleine kinderen, kleine handen - grote "kinderen", grote handen.

Afbeelding: Voedingspiramide volgens BZvE

Ontwikkeling van de voedselpiramide volgens DGE

De eerste voedselpiramide was 1972 door Anna Britt Agnsäter in Zweden gepubliceerd in Zweden, omdat vanwege de stijgende voedselprijzen goedkoop en toch gezonde voeding nodig was. De basis bestond hier uit groenten, wat fruit, granen en melk. Vlees werd uit kostenoverwegingen gereduceerd.

In de VS werd jaren later de Ministerie van Landbouw Ministerie van Landbouw het mandaat dat voedingsdeskundigen wetenschappelijk werk verrichten op het gebied van de relaties tussen voeding en de invloed ervan op ziektepatronenen deze dienovereenkomstig analyseren. voedingsrichtlijnen dienovereenkomstig. Deze bestonden uit veel groenten en fruit (5-9 porties), eiwitrijk voedsel (150-200g), wat zuivelproducten (2-3 porties), 4 theelepels olijfolie en maximaal 2-3 porties volkorengranen en helemaal geen fastfood, snoep of wit meel. Het ministerie van Landbouw heeft heeft deze aanbevelingen gecorrigeerd op basis van studies zonder opgaaf van redenen om: de hoeveelheid granen te verdubbelen, zonder de verwijzing naar volkoren en in het algemeen over te stappen op een vetarm dieet, waarbij zoetigheid met mate is toegestaan.

De voedingspiramides werden vervolgens gebaseerd op deze aanbevelingen en de Duitse voedingsvereniging (DGE) heeft deze aanbevelingen ook overgenomen. Op basis hiervan werd ook een hele brochure met referentiewaarden voor de inname van voedingsstoffen opgesteld, hoewel deze alleen betrekking hebben op de stofwisseling van gezonde mensen. Naast de body mass index en de middelomtrek gaat het hierbij ook om het vetgehalte in het bloed en de bloedsuikerspiegel. Volgens onderzoeken kan slechts 11% van de mannen en 19% van de vrouwen als gezond worden gecategoriseerd voor wie deze voedingsrichtlijnen kunnen gelden. Er staat ook in dat er minstens 25% koolhydraten in het dieet moeten zitten om de vetverbranding te remmen. Dit betekent dat iedereen die niet wil afvallen veel koolhydraten moet eten, namelijk minstens 25%.

Het is dus noodzakelijk om je eigen dieet te heroverwegen en aan te passen aan je doel.

Een uitgebalanceerd koolhydraatarm, d.w.z. Koolhydraatarm dieet met veel groenten en vetten van hoge kwaliteit is met name geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een dieet waarbij ze, afvallen zonder honger te lijden zonder honger te lijden. Ken je de LiveFresh voedingskuur? Hier krijgt u de rondom zorgeloos pakketzodat je je helemaal ontspannen kunt voelen met minder koolhydraten en vegan dieet. Het goede is dat de voedingskuur speciaal is samengesteld voor gewichtsverlies is samengesteld. 

Voedingspiramide voor het koolhydraatarme dieet

In voedselpiramides voor het koolhydraatarm dieet zijn de eerste twee niveaus nog steeds hetzelfde als in de DGE-piramide. De basis is ongezoete dranken, gevolgd door veel groenten en wat fruit. Op de derde niveau van de koolhydraatarme piramide staan eiwitbronnen zoals eieren, vlees, vis, peulvruchten en vleesalternatieven op basis van plantaardige eiwitten. Als je ze lekker vindt en kunt verdragen, kun je ook melk en zuivelproducten eten en drinken. Houd er echter rekening mee dat veel van deze producten toegevoegde suiker bevatten of van nature een relatief hoog lactosegehalte hebben. De voedingsmiddelen die minder gegeten moeten worden zijn Graanproducten, pasta, rijst en aardappelen. Zelden moet echter Witte bloemproducten en snoep op het menu staan. De laatste twee niveaus van deze voedselpiramide zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt en voorkomen dat vet wordt afgebrokenen na de maaltijd hebben we meestal meer honger en trekVetten van hoge kwaliteit zijn essentieel voor een optimale verzadiging.

Afbeelding: Koolhydraatarme & veganistische voedselpiramide 

De koolhydraatarme voedingspiramide kan ook worden gebruikt voor vegetariërs en veganisten door de eiwitbronnen te vervangen door plantaardige alternatieven.

Hier vind je meer informatie over de veganistische voedingspiramide.

Je eiwitbehoeften

We schatten onze eiwitbehoeften vaak verkeerd in, maar het is zo belangrijk dat we aan onze onze dagelijkse eiwitbehoefte dekken. Eiwit heeft verschillende functies in ons lichaam en is essentieel voor de behoud en opbouw van spieren verantwoordelijk. Gemiddeld heeft een volwassene het volgende nodig minstens 1 g eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Voor een vrouw van 60 kg betekent dit 60 g eiwit per dag. 20 g eiwit zit bijvoorbeeld in 80 g ongekookte linzen of 25 g erwteneiwitpoeder. Tijdens het sporten kan de eiwitbehoefte echter nog hoger zijn.

Dagindeling volgens de voedingspiramide voor veganisten

Om het je gemakkelijker te maken om een evenwichtig veganistisch dieet te volgen, hebben we een dagschema voor je samengesteld.

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

Zaterdag

Zondag

LiveFresh Pap Chocolade

LiveFresh Pap Appel-Kaneel 

LiveFresh Pap Bessen-Vanille

Vegan bananenpannenkoeken

LiveFresh Pap Chocolade

Vegan Eiwit Pannenkoeken

Vegan bananenpannenkoeken

Vegan Eiwitrijke Chili Sin Carne

Vegan falafel gemaakt van zoete aardappel en maïs

Vegan kikkererwtensoep

Vegan linzen en broccoli curry

Veganistische, eiwitrijke Pad Thai

Vegan Eiwitrijke Chili Sin Carne

Veganistische Aziatische noedels met tofu

Vegan eiwitrijke pasta

Vegan gevulde zoete aardappelen met groene asperges

Vegan linzen en broccoli curry

Vegan eenpanseiwitpasta

Vegan Eiwitrijke Chili Sin Carne

Flammkuchen met feta en pompoen

Vegan gevulde paprika's - Mexicaanse stijl

Afhankelijk van je individuele eiwitbehoeften kun je een veganistische proteïneshake als toetje.

Als je het nog makkelijker wilt maken om volgens de koolhydraatarme voedselpiramide te eten, probeer dan eens de LiveFresh voedingskuur uit. De maaltijden zijn supersnel te bereiden, veganistisch, erg lekker en speciaal ontwikkeld om af te vallen..

Je vindt er ook veel heerlijke en gezonde recepten en meer informatiezodat niets je gezonde voeding in de weg staat.

Hoe is de voedselpiramide opgebouwd?

De voedselpiramide is zo opgebouwd dat onderaan de voedingsmiddelen staan die je vaker en in grote hoeveelheden zou moeten eten en verder naar boven bijvoorbeeld zoetigheden, die je zelden en in kleine hoeveelheden zou moeten eten en drinken.

Hoe heten de 8 voedselgroepen in de piramide?

  • Dranken
  • Groenten en salade
  • Brood, ontbijtgranen en bijgerechten
  • Melk en zuivelproducten
  • Vlees, worst, vis en ei
  • Vetten en oliën
  • Extra's zoals gebak, snoep en snacks

Wat is het laagste niveau van de voedselpiramide?

Het laagste niveau van de voedselpiramide is drinken, waar je voornamelijk water en ongezoete thee moet drinken.

Wat betekenen de stoplichtkleuren in de voedingspiramide?

De stoplichtkleuren worden vaak gebruikt in de voedingspiramide om aan te geven welke voedselgroep meer en welke minder gegeten moet worden. Bijvoorbeeld, de basis met dranken en dan groenten wordt weergegeven in groen en snoep verder naar boven in rood.

Das könnte dich auch interessieren

Terug naar de blog