De meest bekende voedselpiramide is die ontwikkeld door de Duitse Vereniging voor Voeding (DGE)dus laten we deze eerst bekijken voordat we naar alternatieve piramides kijken.
Structuur van de klassieke voedingspiramide volgens de DGE
Dranken vormen het laagste niveau en dus de basis. 1,5-2 liter vloeistof afhankelijk van het weer en je sportactiviteit. Bij voorkeur water of ongezoete thee. Suikerhoudende dranken horen niet in deze categorie thuis.
- De tweede fase: fruit en groenten
Dit niveau omvat Groenten en fruit in alle vormen. Vooral groenten bevatten weinig koolhydraten en calorieën en leveren je tegelijkertijd essentiële vitaminen en mineralen.
- De derde fase: granen en aardappelen
Brood, rijst en pasta, ook gierst, groene spelt, gerst, haver en havermout bevatten veel koolhydraten en staan volgens de DGE op het derde niveau van de voedselpiramide. Friet, koekjes, cake, chips etc. met veel suiker en/of vet horen niet in deze groep en staan bovenaan de voedselpiramide.
- Het vierde niveau: zuivelproducten, vlees, vis
Op het vierde niveau van de piramide staan dierlijke voedingsmiddelen in het spel. Melk en zuivelproducten, vis en vlees zijn als dierlijke voedingsmiddelen goede bronnen van mineralen en eiwitten. Deze voedselgroep levert hoogwaardige eiwitten, B-vitamines en calcium.
- Het vijfde niveau: vetten en oliën
Vetten en oliën zijn belangrijk voor ons lichaam, als zogenaamde essentiële vetzuren niet door het lichaam zelf kunnen worden aangemaakt, maar via de voeding moeten worden geleverd. Ze zijn betrokken bij de opbouw van celmembranen en regelen veel vitale processen in het organisme. De belangrijkste zijn hoogwaardige omega 3-rijke oliën zoals algenolie of lijnzaadolie zijn bijzonder belangrijk. Net als olijfolie moeten deze niet worden gebruikt om in te bakken, maar alleen achteraf aan het voedsel worden toegevoegd.
- De top: suikerrijke voedingsmiddelen
Minder is meer: Snoep, chocolade, gebak, chips en chips staan bovenaan de voedselpiramide. Ze bevatten weinig vitaminen en mineralen en veel calorieën. Hetzelfde geldt voor frisdrank, cola en alcoholische dranken. Je moet al deze dranken alleen in kleine hoeveelheden.
Afbeelding: Klassieke voedingspiramide volgens de DGE
Wijziging van de voedselpiramide volgens de BZfE
De Federaal Voedingscentrum (BZfE) heeft zijn eigen voedingspiramide gepubliceerd om de aanbevelingen van de DGE wat makkelijker te visualiseren te maken. De niveaus van de piramides zijn hetzelfde, maar aangevuld met verkeerslichtkleuren kleuren gebruikt en een symbool voor elke voedselgroep. Daarnaast worden de porties weergegeven in het aantal symbolen. Hier zijn de maat voor een portie je eigen handzodat de hoeveelheid toeneemt met de leeftijd en de voedingspiramide dus zowel voor kinderen en adolescenten als voor volwassenen kan worden gebruikt. Kleine kinderen, kleine handen - grote "kinderen", grote handen.
Afbeelding: Voedingspiramide volgens BZvE
Ontwikkeling van de voedselpiramide volgens DGE
De eerste voedselpiramide was 1972 door Anna Britt Agnsäter in Zweden gepubliceerd in Zweden, omdat vanwege de stijgende voedselprijzen goedkoop en toch gezonde voeding nodig was. De basis bestond hier uit groenten, wat fruit, granen en melk. Vlees werd uit kostenoverwegingen gereduceerd.
In de VS werd jaren later de Ministerie van Landbouw Ministerie van Landbouw het mandaat dat voedingsdeskundigen wetenschappelijk werk verrichten op het gebied van de relaties tussen voeding en de invloed ervan op ziektepatronenen deze dienovereenkomstig analyseren. voedingsrichtlijnen dienovereenkomstig. Deze bestonden uit veel groenten en fruit (5-9 porties), eiwitrijk voedsel (150-200g), wat zuivelproducten (2-3 porties), 4 theelepels olijfolie en maximaal 2-3 porties volkorengranen en helemaal geen fastfood, snoep of wit meel. Het ministerie van Landbouw heeft heeft deze aanbevelingen gecorrigeerd op basis van studies zonder opgaaf van redenen om: de hoeveelheid granen te verdubbelen, zonder de verwijzing naar volkoren en in het algemeen over te stappen op een vetarm dieet, waarbij zoetigheid met mate is toegestaan.
De voedingspiramides werden vervolgens gebaseerd op deze aanbevelingen en de Duitse voedingsvereniging (DGE) heeft deze aanbevelingen ook overgenomen. Op basis hiervan werd ook een hele brochure met referentiewaarden voor de inname van voedingsstoffen opgesteld, hoewel deze alleen betrekking hebben op de stofwisseling van gezonde mensen. Naast de body mass index en de middelomtrek gaat het hierbij ook om het vetgehalte in het bloed en de bloedsuikerspiegel. Volgens onderzoeken kan slechts 11% van de mannen en 19% van de vrouwen als gezond worden gecategoriseerd voor wie deze voedingsrichtlijnen kunnen gelden. Er staat ook in dat er minstens 25% koolhydraten in het dieet moeten zitten om de vetverbranding te remmen. Dit betekent dat iedereen die niet wil afvallen veel koolhydraten moet eten, namelijk minstens 25%.
Het is dus noodzakelijk om je eigen dieet te heroverwegen en aan te passen aan je doel.
Een uitgebalanceerd koolhydraatarm, d.w.z. Koolhydraatarm dieet met veel groenten en vetten van hoge kwaliteit is met name geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een dieet waarbij ze, afvallen zonder honger te lijden zonder honger te lijden. Ken je de LiveFresh voedingskuur? Hier krijgt u de rondom zorgeloos pakketzodat je je helemaal ontspannen kunt voelen met minder koolhydraten en vegan dieet. Het goede is dat de voedingskuur speciaal is samengesteld voor gewichtsverlies is samengesteld.