Paleo – Die Steinzeiternährung

Paleo - Het dieet uit het stenen tijdperk

We vertellen je onder andere wat deze vorm van voeding inhoudt, wat het voor je kan doen en welke voedingsmiddelen zijn toegestaan.

Wat is Paleo?

Het Paleo dieet is gebaseerd op het dieet van de oorspronkelijke jager-verzamelaars uit het Paleolithicum en wordt daarom ook wel het Stenen Tijdperk dieet genoemd. Paleo komt van de Engelse term "paleolithic diet" en wordt vertaald als Paleo dieet of Stenen Tijdperk dieet. Deze vorm van voeding is gebaseerd op de aanname dat de stofwisseling van mensen vandaag de dag hetzelfde is als die van onze voorouders uit het Paleolithicum. Volgens deze visie zijn moderne eetgewoonten niet goed voor het lichaam en maken ze ons dik en ziek, terwijl het steentijd dieet de gezondheid kan bevorderen en tot gewichtsverlies kan leiden. Het Paleo dieet richt zich daarom op alle voedingsmiddelen die beschikbaar waren voor onze voorouders en daarom optimaal zijn aangepast aan onze stofwisseling en genetica.

Wat zijn de voordelen van dit dieet?

Omdat onze voorouders in het stenen tijdperk nog niet in staat waren om voedsel te produceren uit bijvoorbeeld granen, houdt het Paleo dieet over het algemeen in dat er minder koolhydraten worden geconsumeerd dan de gemiddelde "normale" eter. Hierdoor kan bijvoorbeeld de darmflora veranderen en kan het dieet leiden tot een afname van het lichaamsgewicht. De focus van het steentijddieet moet echter niet liggen op gewichtsverlies of diëten. Het zou eerder moeten gaan om het bewust en intensief analyseren van je eigen voeding en dieet. Omdat alleen voedingsmiddelen uit het stenen tijdperk zijn toegestaan op dit dieet, vermijd je automatisch ongezonde voedingsmiddelen en eet je alleen natuurlijke voedingsmiddelen. Dit bevordert je gezondheid en lichaamsbewustzijn, waardoor je je fitter en prettiger voelt. Het dieet wordt bijvoorbeeld ook gebruikt bij auto-immuunziekten en stofwisselingsziekten, omdat het minder ontstekingsbevorderende stoffen bevat. De natuurlijke voedingsmiddelen in het Paleo dieet helpen ook om trek te verminderen of zelfs te voorkomen, omdat ze je langer vol houden en je bloedsuikerspiegel op een constant niveau houden. Andere effecten die vaak in verband worden gebracht met Paleo zijn minder spijsverteringsproblemen, een stabieler immuunsysteem, betere slaap, minder ontstekingen en een beter concentratievermogen.

Welke voedingsmiddelen zijn toegestaan?

Als je voor het Paleo dieet kiest, zul je veel groenten, dierlijke eiwitten, fruit en noten op je bord vinden - allemaal voedingsmiddelen die onze voorouders uit het stenen tijdperk konden verzamelen of bejagen. Let ook op de kwaliteit van het voedsel en gebruik bij voorkeur regionale en seizoensgebonden groenten en fruit of biologische eieren, vis en vlees.

Een pizza op een paleo dieet? Ja, dat is mogelijk! Je vindt de link naar ons paleo pizzarecept onderaan deze blogpost. 

Voorbeelden voor toegestaan voedingsmiddelen:

  • Fruit
  • Groenten
  • Noten - bijv. hazelnoot, macadamianoot, walnoot
  • Eieren - bij voorkeur biologisch
  • Vis en vlees - bij voorkeur biologisch
  • Honing
  • Zaden - bijv. lijnzaad, sesamzaad, chiazaad, pompoenpitten, zonnebloempitten

Voorbeelden van niet toegestaan voedingsmiddelen:

  • Granen
  • Zuivelproducten
  • Peulvruchten - bijv. pinda's, linzen, kikkererwten
  • Snoep en chips
  • Fastfood en kant-en-klaarproducten
  • Alle kunstmatige toevoegingen
  • suiker
  • Frisdranken
  • Alcohol

In principe zijn de toegestane en verboden voedingsmiddelen in het Paleo dieet niet moeilijk te begrijpen, toch? Toch moet worden vermeld dat er niet één enkel dieet uit het stenen tijdperk bestaat. In ieder geval kan worden gezegd dat onze voorouders alleen natuurlijk en onbewerkt voedsel aten. Afhankelijk van de leefomgeving en de regio verschilden het dieet en de voeding echter. De bewoners van koudere streken konden ander voedsel verzamelen en bejagen dan die in Afrika. Met andere woorden, de beslissende factor was wat de natuur op dat moment te bieden had.

Voor wie is dit type dieet geschikt?

Onze voorouders uit de steentijd trokken veel rond omdat ze nomaden waren en hun dagelijkse voedsel verzamelden en jaagden. Dit betekent dat ze veel actiever waren dan wij vandaag de dag. Het is daarom aan te raden om Paleo niet alleen toe te passen op je dieet, maar ook op je hele levensstijl. Zorg er ook voor dat je veel tijd buiten in de frisse lucht doorbrengt, sport of beweegt.

Het steentijd dieet is zeer geschikt voor mensen die graag vers en natuurlijk voedsel eten en graag bewegen. Mensen in het stenen tijdperk waren omnivoren, wat betekent dat ze alles aten, inclusief vlees en vis. Natuurlijk kan de nieuwe interpretatie van het Paleo dieet ook worden uitgevoerd als vegetarisch of veganistisch dieet. Je moet dan wel heel goed op je eiwitbehoefte letten en deze dekken met alleen noten en zaden, wat misschien niet zo gemakkelijk is.

Net als met elk ander soort dieet, moet je jezelf er voldoende in verdiepen en een verscheidenheid aan maaltijden samenstellen om je lichaam te voorzien van alle belangrijke voedingsstoffen die het nodig heeft. Het Paleo dieet kan super interessant en opwindend zijn, omdat je aan de ene kant werkt met verse, natuurlijke en hoogwaardige voedingsmiddelen en aan de andere kant terugreist naar het verleden van de mensheid en kijkt hoe het leven er toen uitzag. Juist daarom, omdat Paleo onze evolutionaire oorsprong incorporeert, is het voor veel mensen een verstandige vorm van voeding om op de lange termijn fit en gezond te worden en te blijven.

Zin in een eerste Paleo recept? 

Pizza variaties zijn ook mogelijk met het Paleo dieet, bijvoorbeeld met een pizzabodem gemaakt van bloemkool. Had je dat gedacht? Een geweldig alternatief dat je zeker moet proberen! 

Klik hier om direct naar ons recept te gaan: Paleo recept - bloemkoolpizza

Wil je je eetpatroon veranderen en beginnen met een Paleo dieet op de lange termijn? Ons sapdieet zal deze verandering makkelijker voor je maken. Begin nu met een bewustere levensstijl met je sapdieet en voel je beter op de lange termijn. ➤ 3,5 of 7 daags sapdieet

Terug naar de blog