Zu Besuch bei unserem Bio-Apfellieferanten

Een bezoek aan onze biologische appelleverancier

We bezochten een van onze fruittelers en de BayWa biologische fruitgroothandel in Ravensburg, waar we onze biologische appels voor onze sappen vandaan halen. Zo kunnen we je in meer detail laten zien hoe de biologische appels in ons sap terechtkomen. Na de oogst, sortering en opslag worden alle biologische appels met kleine vlekjes maar verder van perfecte kwaliteit, dus alle appels die niet meer als dessertfruit verkocht kunnen worden, aan onze sapfabriek geleverd voor verdere verwerking. De kwaliteit en regionaliteit van onze producten zijn zeer belangrijke waarden voor ons en we zijn dan ook blij om zulke geweldige appels uit de regio te ontvangen. We spraken met het hoofd van BayWa's biologische fruitgroothandel en hij gaf ons een inzicht in waar de biologische appels vandaan komen, welke processen er plaatsvinden in de biologische fruitgroothandel, d.w.z. welke route de biologische appels nemen van de boomgaard naar de klant en hoe de biologische appels worden opgeslagen en gesorteerd. Hij onthult ook hoe ze erin slagen om klimaatneutraal te werken op hun locatie. In onze video onderaan de blogpost krijg je ook meer informatie van een van onze BayWa fruittelers, die we ook geïnterviewd hebben. De video toont je de hele reis van de biologische appels, inclusief interviews - van de boomgaard tot ons sap en het pakket dat je van ons ontvangt.

Waar haal jij je appels vandaan?

De appels die BayWa op de markt brengt, komen van familieboerderijen in Baden-Württemberg en het zuidwesten van Duitsland, voornamelijk uit de Bodensee-regio. De fruitteeltfamilies zijn lid van de Württemberg Fruit Coöperative (WOG) en telen voornamelijk pitvruchten (appels en peren), maar ook bessen en steenvruchten. Onze fruittelers hebben veel expertise en telen het fruit met een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor mens en milieu. Ze worden ondersteund en geadviseerd door WOG. BayWa biedt de fruitproducenten alle diensten aan die na de oogst nodig zijn om het fruit in de rekken van de kleinhandel te krijgen. Ongeveer 25% van het fruit dat BayWa inzamelt, wordt door haar leden geproduceerd volgens de richtlijnen van de biologische landbouw. In het geval van appels is dit elke 4de appel. De biologische teeltgebieden van WOG-leden bevinden zich voornamelijk rond Ravensburg. De biologische teelt aan het Bodenmeer heeft zich sinds het einde van de jaren '90 zeer succesvol ontwikkeld. Daarom verwerkt de fruitgroothandel in Ravensburg sinds 2005 uitsluitend biologische producten.

Welke processen vinden er plaats in de biologische fruitgroothandel? Hoe komen de appels van de boomgaard bij de klant?

Wanneer de fruittelers hun fruit hebben geoogst, brengen ze het naar ons op de fruitgroothandel. Hier krijgen we een eerste indruk van de kwaliteit van het fruit als onderdeel van de goedereninspectie en vervolgens beslissen we welke route het fruit moet volgen - of het als dessertproduct kan worden verkocht of dat het wordt verwerkt, bijvoorbeeld tot appelmoes of sap. Het mooie van appels is dat er voor elke kwaliteit een verkoopkanaal is zonder dat er voedsel verloren gaat. Voordat de goederen geleverd kunnen worden, zijn er verschillende stappen nodig om aan de eisen van de klant te voldoen. We sorteren de appels op verschillende criteria, bijvoorbeeld hoe groot, hoe rood en hoe zwaar ze zijn. We kunnen ook bepalen of de schil beschadigd is. Daarna verpakken we ze in verschillende verpakkingen, van kleine doosjes tot 4-packs of netten. Om de appels bijna het hele jaar door aan klanten te kunnen verkopen, bewaren we ze in grote koelcellen zodat ze zo lang mogelijk knapperig en sappig blijven.

Hoe worden de appels gesorteerd? Wat is de speciale functie van het waterbassin tijdens het sorteren? 

Bij het sorteren bekijken we elke appel van heel dichtbij, of eigenlijk doet ons volledig geautomatiseerde sorteersysteem dit voor ons. Het controleert elke appel van alle kanten met verschillende camera's, bepaalt hoe groot en rood de vrucht is, wat het gewicht is en of de schil gaaf is. In de nabije toekomst zullen we ook infraroodcamera's kunnen gebruiken om de interne kwaliteit te controleren, d.w.z. of de appel door en door goed is. Bij het sorteren maken we gebruik van een fysieke eigenschap van de appel. Omdat de appel lichter is dan water, drijft hij en kunnen we hem voorzichtig door ons proces met water transporteren zonder dat hij gekneusd raakt. Nadat de camera's elke appel hebben gecontroleerd, beslist de computer of het sorteerprogramma in welk van de 30 kanalen in het waterbassin de appel door de machine kan worden geplaatst. Elk kanaal krijgt een andere combinatie van sorteercriteria toegewezen, zodat we voor elke klant de gewenste grootte en kwaliteit uit de geleverde kratten kunnen bepalen.

Hoe en hoe lang worden de appels bewaard? Hoe slagen jullie erin om ons als bedrijf altijd verse appels te leveren?

Er is een breed scala aan appelsoorten - van klassieke variëteiten zoals Gala en Jonagold tot speciale biologische variëteiten zoals Topaz en Santana. Elk ras heeft een specifieke biologische houdbaarheid, dat wil zeggen dat elk ras voor verschillende perioden kan worden bewaard. Sommige variëteiten worden alleen gekoeld bewaard en direct in de herfst verkocht. Andere, die we in de lente of zomer van het volgende jaar willen verkopen, kunnen we in een soort winterslaap brengen door de luchtsamenstelling in het pakhuis te veranderen, zodat ze niet verder rijpen. Zo kunnen we appels tot 10 maanden bewaren, zodat we een groot deel van het jaar van ons biologische fruit uit het Bodenmeer kunnen genieten.n.

Hoe slaagt u erin om op uw locatie klimaatneutraal te werken?

Verantwoord gebruik van natuurlijke hulpbronnen en de vermindering van CO₂-uitstoot om het klimaat te beschermen zijn belangrijk voor ons. Daarom zijn we actief betrokken bij klimaatbescherming en werken we ook aan een alomvattend duurzaamheidsconcept. Onderdeel hiervan was de geleidelijke klimaatneutraliteit van de BayWa fruitlocaties, die sinds 2018 allemaal klimaatneutraal zijn - inclusief de biologische fruitgroothandel in Ravensburg. We werken hiervoor volgens het vastgestelde principe:

(1) Vermijden - bijv: Overstappen op groene stroom

(2) Verminderen - bijv: Overschakelen op LED-verlichting

(3) Compenseren - dit komt altijd als laatste

Sinds 2020 produceren we ook onze eigen elektriciteit op het dak van de groothandel in fruit, die we gebruiken voor onze eigen processen. In een volgende stap kijken we nu samen met onze telerscoöperatie WOG naar de teelt om binnenkort klimaatneutrale appels te kunnen aanbieden.

Video - Hoe de biologische appel in ons sap terechtkomt

Bekijk onze video over de hele reis van biologische appels naar het sap, inclusief interviews met het hoofd van BayWa's fruitgroothandel in Ravensburg en een van onze fruittelers, en krijg spannende en interessante inzichten. 

Heb je zin in een paar koudgeperste sappen en shots na het horen van al deze spannende informatie over onze biologische appelleverancier? Neem dan een kijkje in onze selectie! 

Klik hier voor onze sappen & shots

Terug naar de blog