Vor allem zum Jahreswechsel hin sind sie in aller Munde: Ziele, gute Vorsätze und Motivation. Sie sind es, die die Saison für viele Menschen so besonders machen. Vielleicht möchten sie sich endlich über ihr Wunschgewicht freuen. Mit dem Rauchen aufhören. Oder sich gesünder ernähren. Es wird Dich jedoch nicht überraschen: So groß die Motivation zum Ende des Jahres auch ist, so klein ist das Durchhaltevermögen. Die meisten Menschen können ihre guten Vorsätze nämlich nicht oder nur für kurze Zeit umsetzen.
Vielleicht ging es Dir in der Vergangenheit auch so. Keine Sorge: Du befindest Dich in guter Gesellschaft. Gleichzeitig wird Dir dieses Wissen nichts bringen, wenn Du Deine Ziele endlich erreichen möchtest. Und das nicht nur in den ersten paar Tagen eines neuen Jahres. Also, wie kannst Du Deine Vorsätze langfristig erfolgreich umsetzen? Hier erfährst Du es.
Maak het jezelf gemakkelijk en handel SMART
Of het nu klein of groot is - je kunt een doel bereiken door het SMART aan te pakken. Dit betekent dat je dingen niet overhaast doet, maar de realisatie op een geplande manier voorbereidt. Om dit te doen, gebruik je de beproefde formule ontwikkeld door George T. Doran. Hij definieerde de criteria voor de wereldberoemde SMART-regel, die elk doel haalbaar moet maken.
- Sspecifiek,
- Meetbaar,
- Aaantrekkelijk,
- Realistisch en
- Termineerbaar
zijn de kenmerken van een SMART doel. Als je ze allemaal in je acties opneemt, is je succes voorspelbaar. Wat betekenen de afzonderlijke kenmerken precies?
Specifiek Een voornemen is specifiek als je het precies kunt benoemen. Dit kan bijvoorbeeld zijn: minstens één groente of fruit per dag eten of minstens 10.000 stappen per dag lopen. Zonder een concrete definitie is het moeilijker om een doel op de lange termijn te bereiken. Door de Meetbaarwordt een voornemen tastbaar. Een meetbaar doel zou bijvoorbeeld kunnen zijn om 3 veganistische maaltijden per week te koken. Je kunt je ook voornemen om de komende 4 maanden 3 keer per week te sporten. Een concreet getal geeft je een meetbaar doel. Het plan moet ook aantrekkelijk zodat je het kunt bereiken en het zelf ook wilt bereiken. Je moet geen doel stellen alleen omdat anderen dat van je verwachten. Het moet aantrekkelijk voor je zijn! Als het doel ook realistisch is? Vraag jezelf af: Kun je 3 keer per week een puur plantaardige maaltijd voor jezelf bereiden? Lukt het je om 3 keer per week te sporten? Zo ja, dan is dit een haalbaar voornemen. Als je van tevoren al weet dat je bijvoorbeeld niet 5 keer per week kunt sporten, stel jezelf dan 3 dagen als voornemen, want je kunt je altijd verbeteren. Tot slot, stel jezelf een datum of deadline waarop je je voornemen wilt realiseren. planning je voornemen. Op die manier is de kans veel groter dat je het bereikt. Wil je graag yoga leren? Stel jezelf dan een persoonlijke deadline waarop je je wilt inschrijven voor een cursus.
Zoals je ziet, kun je de SMART-formule gebruiken om belangrijke veranderingen op een gestructureerde manier door te voeren. De individuele kenmerken dienen als een handige leidraad - ongeacht of je doel groter of kleiner is.
Hoe begin je met het stellen van doelen met hersens
Als je naar de SMART-formule kijkt, vraag je je misschien af: als het zo eenvoudig is, waarom slagen zoveel mensen er dan niet in om hun doelen te bereiken? Daar zijn veel redenen voor. Eén ervan is echter altijd hetzelfde: ze nemen te veel hooi op hun vork. Ze willen bijvoorbeeld niet alleen afvallen of gezonder eten, maar tegelijkertijd ook stoppen met roken. Misschien kunnen ze deze vele subdoelen in korte tijd bereiken. Op een gegeven moment komt echter het moment dat ze naar een pakje sigaretten grijpen of een pizza bestellen bij hun favoriete Italiaanse restaurant.
Wat gebeurt er dan? Na deze tegenslag komt maar al te vaak de gedachte op dat dit het doel was. Nu zwaait de slinger de andere kant op: we geven ons weer over, stoppen met sporten en roken net zoveel als voor het goede voornemen. Het is duidelijk dat geen enkel doel op deze manier bereikt kan worden. Maar hoe kun je je niet alleen voornemen een echte verandering teweeg te brengen, maar deze ook tot stand brengen?
Ga te werk in kleine stapjes. Als je vanaf nu twee keer per week wilt sporten, begin dan met alleen dat te veranderen in je dagelijkse leven. Vertrouw op de kracht van routine. Na ongeveer 66 dagen moet de wekelijkse training een gewoonte zijn geworden. Gewoontes worden gekenmerkt door het feit dat je ze volgt zonder na te hoeven denken. Je denkt dus niet meer: moet je nu sporten? Het is eerder een vanzelfsprekendheid voor je. Zodra je een routine hebt opgebouwd, kun je jezelf een nieuw doel stellen. Ga zo door tot je al je voornemens hebt bereikt. Wees je er echter van bewust dat mislukkingen altijd deel zullen uitmaken van je succes. Houd je pad dus altijd in de gaten, vooral in moeilijke tijden.
Permanent gemotiveerd zijn is geen toeval
Elke reis begint met de eerste stap. Richt je daarom niet alleen op je grote visie, maar erken bewust elk van je gedeeltelijke successen. Bijvoorbeeld: Je wilt vijf kilo afvallen in de komende drie maanden. Je hebt je dieet en sportprogramma hierop aangepast. Elke dag telt als je gemotiveerd wilt blijven. Je bent dus blij dat je vandaag weer hebt gesport en gezond hebt gegeten. Deze stapsgewijze aanpak heeft verschillende voordelen: Je overweldigt jezelf niet. Een groot doel lijkt vaak moeilijk haalbaar. Kleine subdoelen zijn daarentegen veel gemakkelijker te beheren. Je kunt immers vandaag sporten, de appel eten en het stuk taart opgeven.
Als het erom gaat om bij de les te blijven, is een ander punt ook essentieel: je voornemen moet realistisch zijn, maar je tegelijkertijd uitdagen. Het zou bijvoorbeeld zeker realistisch zijn om de komende vijf jaar vijf kilo af te vallen. Maar weinig mensen vinden dit motiverend. Bedenk daarom altijd hoe je je doel kunt stellen op een manier die uitdagend is, maar niet overweldigend. Dit zal je ook helpen om op de lange termijn bij de les te blijven.
Daarom heb je kleine en grote doelen nodig
Doelen dienen als oriëntatie. Ze zijn als het licht aan het einde van een tunnel. Als je het voor je ziet, weet je de weg. Zonder plan dwaal je in het donker. Het maakt niet uit of je voornemen groot of klein is. Wat telt is ja zeggen tegen je persoonlijke doel. Een positief neveneffect is echter niet alleen het gevoel wanneer je eindelijk het einde van je reis bereikt. De reis zelf is je doel waard. Zie het als volgt:
Veel mensen leven voor de dag. Ze laten zich beïnvloeden door hun omgeving en weten vaak niet wat hun dromen zijn. Hebben ze wel een visie? Dus brengen ze elke dag door zonder ergens te komen. Geen twijfel mogelijk: een leven zonder plan is zelden echt bevredigend. Het mist een waarom als drijvende kracht. Als je daarentegen specifieke doelen hebt, geniet je bewuster van je tijd. Je herkent een doel in je acties. Dit maakt je niet alleen gelukkiger. Je gevoel van eigenwaarde neemt ook toe. Je erkent je eigen waarde en die van je leven. Daarom zou iedereen zichzelf doelen moeten stellen. Voor zichzelf, maar ook voor de mensen om hen heen. Een geïnspireerd persoon is immers besmettelijk. Een goed humeur verdubbelt als je het deelt.
Goede voornemens? Kwaliteit voor kwantiteit!
Heb je besloten om je doelen aan te pakken? In dat geval vraag je jezelf waarschijnlijk af: Is één voornemen genoeg of moet je meerdere individuele doelen tegelijk aanpakken? Veel mensen falen omdat ze te ver gaan met hun eigen plannen. Ze willen te veel in te korte tijd. Daarom moet je altijd voorrang geven aan kwaliteit boven kwantiteit. Beslis dus over één ding dat je als volgende wilt veranderen. Zodra je dit hebt bereikt, concentreer je je op het volgende doel. Op deze manier kun je elk voornemen geleidelijk realiseren. Je raakt echter niet buiten adem. Integendeel, je concentreert je helder. Lichtheid mag niet ontbreken. Zo kom je blijvend in actie. Dat is wat uiteindelijk telt:
Mooie voornemens hebben is één ding. Ze daadwerkelijk realiseren is de echte prestatie. Bedenk dus nu een doel dat je binnen een bepaalde tijd kunt bereiken. De eerste stap zet je echter niet morgen of volgende week. Begin direct nadat je een besluit hebt genomen. Je hebt vast wel eens het gezegde gehoord: De moeilijkste stap is de eerste. Zodra je die hebt genomen, is motivatie je nieuwe sparringpartner. Hetzelfde geldt voor je slimme planning.
Is je doel een gezondere en bewustere jij?
Begin dan nu met een bewustere levensstijl met het sapdieet en voel je beter op de lange termijn. Kies tussen de3,5 of 7 daagse sapkuuren bereik een betere versie van jezelf.