Nervennahrung – welche Nährstoffe Dein Körper bei Stress braucht

Zenuwvoedsel - welke voedingsstoffen je lichaam nodig heeft tijdens stress

Stress - een gevoel dat waarschijnlijk iedereen wel kent. Voor steeds meer mensen is stress echter geen incidentele kick tijdens een sport- of mentale prestatie, maar eerder een permanent aandachtspunt op het werk en thuis. Stress heeft veel effecten op het lichaam. Het zet honderden biochemische reacties in gang. Stress heeft ook gevolgen voor de prestaties van de hersenen. Stress kan de hersenen opwekken - of blokkeren. Veel gestreste mensen grijpen naar ongezond voedsel, bijvoorbeeld omdat ze geen tijd hebben om te koken of omdat ze tijdens periodes van stress hunkeren naar ongezond of zoet voedsel. Een voedzaam dieet is echter vooral belangrijk in stressvolle periodes, omdat stress de behoefte van het lichaam aan voedingsstoffen enorm verhoogt. Je kunt hier lezen wat de achtergrond en effecten van stress zijn, waarom er een verhoogde behoefte is aan voedingsstoffen tijdens stressvolle fases, welke voedingsstoffen je kunt gebruiken om je lichaam te ondersteunen en welke LiveFresh sappen & shots hiervoor bijzonder geschikt zijn.

Evolutionaire achtergrond van stress & de effecten op het lichaam

De stressrespons kan worden omschreven als alle fysieke, mentale en emotionele reacties van het lichaam die optreden als reactie op bepaalde eisen. Het gaat dus om aanpassing en weerbaarheid aan externe of interne druk.

Zelfs onze voorouders, de jager-verzamelaars, zorgden ervoor dat ze in bedreigende situaties niet overleefden met lange overwegingen, maar met een automatische "vecht of vlucht"-reactie die binnen enkele seconden plaatsvond. Dit is vandaag de dag nog steeds het geval: zodra een situatie als bedreigend of uitdagend wordt ervaren, worden de stressreacties van het lichaam automatisch en razendsnel geactiveerd. De stresshormonen adrenaline en noradrenaline komen vrij, die de bloeddruk, ademhaling en bloedsomloop verhogen. Tegelijkertijd worden andere lichaamssystemen zoals de immuunafweer of de spijsvertering geblokkeerd. Tijdens stress kunnen we deze processen niet bewust controleren. Zodra de stressvolle situatie voorbij is, treedt ontspanning in, worden de stressboodschappers gereduceerd en komen de beloningsboodschapper dopamine en de geluksboodschapper serotonine vrij. Bij langdurige stress komt er een ander stresshormoon vrij, cortisol, dat de andere stresshormonen verder verhoogt en het gelukshormoon verlaagt. Dit leidt onder andere tot gewichtsproblemen, spijsverterings- en slaapstoornissen en een slecht humeur. Langdurige stress tast ook ons denkvermogen aan en veroorzaakt geheugenverlies.

Welke voedingsstoffen je moet gebruiken om je lichaam te ondersteunen tijdens stress

De optimale voeding voor zenuwen bevat alle voedingsstoffen die de hersenen nodig hebben voor topprestaties en regeneratie. Ons lichaam kan veel van deze voedingsstoffen niet zelf leveren en we moeten ze uit voeding halen. Daarom worden deze voedingsstoffen ook "essentieel" genoemd, d.w.z. noodzakelijk om te overleven.

Je lichaam heeft de volgende 10 voedingsstoffen nodig om de hersenboodschappers dopamine, noradreanaline, adrenaline, serotonine en melatonine te produceren:

  • Aminozuren: Tryptofaan en tyrosine of het precursor aminozuur fenylalanine
  • Vitaminen: B6, B12, C, foliumzuur
  • Mineralen: Zink, magnesium, koper, ijzer

Dopamine wordt gevormd uit tyrosine, ijzer en vitamine B6. Dopamine wordt vervolgens omgezet in noradrenaline met behulp van vitamine C, koper en magnesium, en tot slot wordt noradrenaline omgezet in adrenaline met behulp van foliumzuur en vitamine B12. Deze 3 hersenboodschappers stellen je in staat om te reageren op acute stress en je hersenprestaties te verhogen.

Het gelukshormoon serotonine wordt aangemaakt uit tryptofaan, vitamine B6, zink en ijzer. Onder invloed van daglicht wordt hieruit het slaaphormoon melatonine aangemaakt. Als je ontspannen en goed uitgerust bent, zijn je hersenen in een optimale staat van creativiteit en prestaties. Daarnaast zijn voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren, vooral DHA (docasahexaeenzuur), het vetzuur dat vooral in de hersenen voorkomt, belangrijk voor de hersenfunctie.

Om zich te beschermen tegen stressschade en veroudering hebben gezonde en krachtige zenuwcellen ook antioxidanten nodig. Deze zijn vooral te vinden in diep oranje, donkerrood en intens groen fruit en groenten, thee, koffie, cacao en veel specerijen.

Tot slot moeten je zogenaamde "darmhersenen" ook in topvorm zijn, omdat ze rechtstreeks verbonden zijn met je hersenen en je denkprestaties beïnvloeden. Om dit te bereiken moet je industrieel bewerkt voedsel vermijden en gefermenteerd voedsel, zoals verse zuurkool of yoghurt, in je dieet opnemen. Als alternatief voor gefermenteerd voedsel kun je de darmflora en de darmbarrière ondersteunen met pre- en probiotica. Zowel een gezonde darmflora als een intacte darmbarrière hebben een beslissende invloed op de hersenprestaties, omdat er een directe verbinding is tussen het zenuwstelsel van het maagdarmkanaal en de hersenen via de nervus vagus.

Daarnaast zijn er bepaalde specerijen die je kunnen ondersteunen in stressvolle tijden, bijvoorbeeld door de vorming van boodschapperstoffen voor de hersenen te ondersteunen, stressschade aan zenuwcellen te verminderen of door, vanwege de aromatische stoffen die ze bevatten, rechtstreeks via de neus in te werken op het emotionele centrum van de hersenen en zo een ontspannend of activerend effect te hebben.

Vegetarische voeding als voeding voor de zenuwen

Maak je geen zorgen, je hoeft geen voedseltabellen te bestuderen om te zien welke voedingsmiddelen welke aminozuren, vitaminen of mineralen bevatten en hoeveel. We hebben een lijst samengesteld van verschillende vegetarische voedingsmiddelen die belangrijk zijn voor optimale hersenprestaties in stressvolle tijden:

  • Zaden en noten: Cacao, zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad, maanzaad, cashewnoten, lijnzaad, pinda's, chiazaad, walnoten
  • Peulvruchten: Kikkererwten, tuinbonen, linzen, erwten
  • Harde kaas: Parmezaanse kaas en andere lang gerijpte kazen zoals bergkaas en pecorina, idealiter gemaakt van rauwe of weidemelk van koeien, geiten of schapen
  • Microalgen: Chlorella, Schizochytrium en Ulkenia
  • Groenten: Boerenkool, broccoli, spruitjes, bloemkool, spinazie, paprika, asperges, venkel en veldsla
  • Banaan, bessen (zwarte bes) en vruchten die rijk zijn aan vitamine C: rozenbottel, acerola, duindoorn
  • Gefermenteerd voedsel (met nog levende culturen): Zuurkool en andere gefermenteerde kool of kimchi, gefermenteerde wortelen, kombucha, kefir/yoghurt gemaakt van notenmelk of kokosmelk
  • Water, groene en zwarte thee
  • Kruiden: Fenegriek, chilipeper, kruidnagel, gember, knoflook, koriander, kurkuma, peper, saffraan, mosterdzaad of kaneel

Essentiële olie van rozemarijn is ook geschikt voor een kleine time-out aan je bureau, wrijf een druppel in je handen en inhaleer - het ontspant en geeft tegelijkertijd energie en zorgt ervoor dat je je met een helder hoofd op je werk kunt concentreren.

Begin een nieuw, stressvrij dagelijks leven met onze koudgeperste sappen & shots. Ze voorzien je lichaam van belangrijke voedingsstoffen en zijn ideaal om je zenuwen te voeden:

Terug naar de blog