Veganer Rote Beete Salat

Vegan bietensalade

De perfecte afwisseling op klassieke bladsalades: A veganistische rode bietensalade. Of het nu zomer of winter is, deze salade doet het altijd goed! We hebben niet alleen een heerlijk recept voor je, maar we laten je ook zien wat er achter de superfood biet wie het moet vermijden en op welke verschillende manieren je het kunt eten. 

Ons recept voor jou: Veganistische rode bietensalade

Rode biet is niet ieders kopje thee, omdat sommige mensen niet houden van de aardse, soms een beetje "muffe" smaak. In ons recept voegen we echter door de appel a fruitige zoetheid die het geheel mooi afrondt, net als de knapperige stukjes noot. En zo met de veganistische rode bietensalade een geweldig klein gerecht dat zowel als een bijgerechtmaar ook als gezond tussendoortje snack. Veel plezier met koken! 

Bereidingstijd: 5 min.

Bereidingstijd: 10 min.

Totale tijd: 15 min.

Keuken/Oorsprong: Duits

Ingrediënten (4 porties):

4 knollen rode biet (gekookt)

250g vegan grillkaas

1 appel (taart)

2 el pinda's

1 handvol pecannoten

1 handvol veenbessen

2 el granaatappelpitjes

biologische citroen

Verse peterselie

Olijfolie

½ theelepel agavesiroop

zout

peper

1 theelepel paprikapoeder

Bereiden:

  1. Was eerst de appel en snijd in kleine blokjes van ongeveer 1,5 cm dik, samen met de rode biet.
  2. Snijd vervolgens de vegan grillkaas in kleine stukjes en breng op smaak met een beetje olijfolie, paprikapoeder, zout en peper
  3. Leg nu de grillkaas in een voorverwarmde pan en bak aan alle kanten goudbruin, zet opzij en laat afkoelen
  4. Doe vervolgens de pinda's en pecannoten in een pan zonder olie en rooster een beetje
  5. Doe vervolgens alle ingrediënten in een kom en breng op smaak met olijfolie, citroensap, ½ eetlepel, zout en peper
  6. Schik ten slotte op een bord en top af met verse peterselie
  7. Eet smakelijk! 

Voedingswaarden (per portie):

560 kcal

34g koolhydraten

26g eiwit

24g vet 

Recept video:


Wat zit er achter de superfood knol rode biet

Rode biet, ook wel bekend als biet, heeft van september tot maarthoewel er al een vroege variëteit beschikbaar is in de nazomer. Je kunt bieten kopen in de supermarkt of op elke wekelijkse markt. Zorg ervoor dat de biet niet te groot en dik is, want dan kan hij houtig worden. Het volgende is van toepassing: hoe kleiner, hoe malser.

Wist je dat rode bieten ook verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren kleuren? Naast de dieprode biet zijn er ook witte en gele varianten bekend. Dit geeft je salade een geweldige kleurvariatie! Qua smaak verschillen ze maar weinig van rode bieten, ze zijn iets zoeter.

Daarom zijn rode bieten zo gezond

De superfood knol rode biet is rijk aan vitamine B, kalium, ijzer en foliumzuur. Hierdoor heeft het een bloedzuiverende werking, ontzuurt het lichaam, verlaagt het een hoge bloeddruk en stimuleert het je stofwisseling. De secundaire plantaardige stoffen versterken ook je immuunsysteem en hebben een ontstekingsremmende werking. Vooral Rauw of als sap geperst de voedingsstoffen goed bewaard blijven en kun je de gezonde effecten van rode biet optimaal benutten. Maar ook gekookt is de biet nog steeds heel gezond voor jou!

Wil je je eetpatroon op de lange termijn gezonder maken? Leg de basis voor een gezondere en bewustere levensstijl met een 3, 5 of 7-daags sapdieet. De veganistische rode bietensalade is perfect als gezond recept na je sapdieet.

Voor wie is rode biet niet geschikt

Hoewel de meeste volwassenen het zonder problemen kunnen verdragen Mensen met nierproblemen of neiging tot het vormen van nierstenende biet beter niet rauw eten. De superfoodknol rode biet bevat veel oxaalzuur, dat de opname van calcium door je lichaam remt. Het is echter mogelijk om de knol te koken, omdat dit het oxaalzuurgehalte aanzienlijk vermindert.

Ook kinderen moeten rauwe bieten alleen met mate etenomdat het onschadelijke nitraat in rode bieten bij verkeerde opslag kan veranderen in nitriet. Deze stof is onschadelijk voor volwassenen in kleine hoeveelheden, maar bij baby's en kleine kinderen kan het het zuurstoftransport in het bloed belemmeren. Zwangere vrouwen moeten ook over de consumptie van nitraatrijke groenten afzien van.

Consumptiemogelijkheden - bieten zijn zo veelzijdig

Over het algemeen kun je rode bieten goed en lang bewaren, maar het is belangrijk om ze op een donkere, droge en koele plaats te bewaren. Rauwe bieten zijn niet geschikt om in te vriezen; ze moeten eerst gekookt worden.

In een heerlijk gerecht kun je de Bieten in rauwe en gekookte vorm gebruiken. Geef je de voorkeur aan een mildere smaakdan kook de biet eerst 30-40 minuten in kokend gezouten water gekookt. Door een beetje azijn of citroensap aan het kookwater toe te voegen worden ze nog smaakvoller. Bij het koken is het belangrijk dat je de bieten kookt met de schil intact, anders gaan de bieten "bloeden" en verliezen ze hun heldere kleur. Na het koken kun je de bieten afspoelen met koud water en dan gemakkelijk de schil verwijderen met een mes. Gebruik hierbij wegwerphandschoenen, want het sap van de biet geeft veel vlekken. Tip: Als er toch iets misgaat, kun je de rode vlekken veilig van je handen verwijderen met citroensap.

Ook rauw Rode biet smaakt uitstekendbijvoorbeeld flinterdun gesneden en gemarineerd als carpaccio.

Rode biet is ook verkrijgbaar als kant-en-klaar en vacuüm verpakt om te kopen. Je hoeft ze niet meer te koken en kunt de superfoodknol meteen gebruiken.

Veelgestelde vragen over rode bieten:  

Hoe schil je rode bieten?

Gebruik een scherp mes, bij voorkeur niet gekarteld. Een gekarteld mes zou het vruchtvlees van de biet ernstig beschadigen. Het sap zou eruit lekken en alles rood kleuren. Gebruik een dunschiller en verwijder de schil reep voor reep van de biet. 

Wanneer zijn verse bieten verkrijgbaar?

In Duitsland is rode biet een klassieke wintergroente. De nieuwe oogst komt van September op de markt en is beschikbaar tot de lente. Maar ook in de zomertijd de biet is nu vers verkrijgbaar.

Kun je elke dag bieten eten?

Elke dag rode bieten eten kan helpen om de ophoping van Vet in je lever te verminderen. Dit komt door betaïne, dat anders alleen voorkomt in spinazie en quinoa. Dit betekent dat rode biet niet alleen de leverfunctie bevordert, maar ook vermindert de cholesterol en vermindert ook de leveromvang.

Is te veel rode bieten schadelijk?

De superfoodknol rode biet bevat veel geweldige ingrediënten, maar ook oxaalzuur. Als je er te veel van consumeert, kan het nierstenen veroorzaken. Het zuur maakt het ook moeilijk voor je lichaam om calcium op te nemen. Het koken van rode bieten vermindert het oxaalzuurgehalte.

Terug naar de blog