Zuckerfasten - Trenderscheinung oder nützlicher Reset?

Suiker vasten - een trend of een nuttige reset?

De vastentijd is een tijd van onthouding en biedt ons eindeloze mogelijkheden. De meest voorkomende is het suikervasten, meestal een vasten van industriële suiker. Dit betekent dat je alle snoep en zoete dranken opgeeft. Het kan een echte uitdaging zijn als je tussendoortje tussen de middag niet langer een chocoladereep is en je opkikkertje tussen de middag niet langer een energiedrankje. Samen met onze voedingsdeskundige Dr. Ulrike Fischer leggen we in dit artikel uit wat de effecten en invloeden zijn van het vasten van industriële suiker.

Wat is de functie van suikervasten?

Ten eerste creëer je door te stoppen met industriële suiker een bewustzijn van je eigen consumptiegedrag. Je realiseert je wat je gedurende de dag consumeert en welke gewoonten je hebt ontwikkeld. Dit omvat bijvoorbeeld de suiker in je koffie of thee. Kleine gewoontes die je dagelijks leven binnensluipen, maar waar je je tijdens de vastentijd bewust van wordt.

Waar moet je op letten tijdens het suikervasten?

Het is belangrijk dat je suiker niet vervangt door zoetstof, omdat de zoete smaak je zoetekauw kan triggeren, wat het vasten nog moeilijker maakt. Onze voedingsexpert Dr. Ulrike Fischer legt uit waarom dit ook de trek vermindert. "Je lichaam raakt gewend aan suiker als energiebron, maar als je het opgeeft, zal je lichaam na een tijdje overschakelen op een andere energiebron dan suiker. Je zult automatisch hunkeren naar gezonde alternatieven omdat je lichaam leert om de energie die het nodig heeft uit andere voedingsstoffen te halen. Als je bijvoorbeeld eerst een glas water drinkt en daarna wat groenten eet als je trek hebt, zul je deze aanval met een gezond alternatief aankunnen."

Onze voedingsexpert wijst er ook op dat je smaakzin verandert tijdens het vasten, want de smaak van suiker lijkt veel intenser na het vasten.

Wat gebeurt er in je lichaam tijdens het vasten?

Dr. Ulrike Fischer legt vier positieve effecten van suikervasten op je lichaam uit.

1) Stabilisatie van je bloedsuikerspiegel

Wanneer we suiker consumeren, stijgt onze bloedsuikerspiegel, maar daalt na een tijdje weer. We voelen ons dan zwak en moe, kunnen ons slecht concentreren en krijgen hoofdpijn. Deze hoofdpijn komt ook vaker voor tijdens het suikervasten, omdat het een ontwenningsverschijnsel is van de reactie van je lichaam op het gebrek aan suiker. Deze reactie verdwijnt echter na een paar dagen en je voelt je daarna alerter en fitter.

2) Invloed op je darmflora

De darmen zijn het tweede brein van ons lichaam, legt Dr. Fischer uit. De darmen raken ook gewend aan het voedsel dat we eten en eisen het dienovereenkomstig op. Het stuurt signalen naar onze hersenen en eist het voedsel waaraan we gewend zijn. Dus als je veel suiker eet, zullen je darmen ernaar verlangen. Als je je echter onthoudt van suiker, zal je eetgedrag normaliseren, omdat de "suikerverslaafde" darmbacteriën je lichaam zullen verlaten tijdens de vastenperiode.

3) Gezonde tanden

Het derde positieve effect dat onze voedingsdeskundige noemt, is het positieve effect op onze tanden. Ze legt uit: "Tijdens het suikervasten krijgen de schadelijke bacteriën in onze mond minder voedingsstoffen binnen en sterven ze af."

4) Overtollig lichaamsvet verliezen 

Tot slot kun je overtollig lichaamsvet verliezen tijdens het suikervasten, omdat je geen lege koolhydraten binnenkrijgt door geen suiker te eten. Voedingsmiddelen van hoge kwaliteit voorzien je lichaam ook van eiwitten, vetten en vezels van hogere kwaliteit. In tegenstelling tot suiker geven deze hoogwaardige voedingsstoffen je langer een vol gevoel, zodat je niet tussendoor hoeft te snacken.

Een goed begin van de vastenperiode

Het is vaak erg moeilijk om je eetpatroon van de ene op de andere dag te veranderen. Gebruik de LiveFresh Sapkuur als de perfecte start van de vastenperiode, bijvoorbeeld als je een suikervastperiode wilt beginnen. De detox sapkuur is ook zeer geschikt als ondersteuning tijdens de vastenperiode of biedt je de mogelijkheid om kortdurend te vasten.

Video over het onderwerp suikervasten 

Terug naar de blog