De speciale werking van bietensap op het lichaam wordt vaak onderschat. Zelfs als de smaak van rode biet niet ieders kopje thee is de groente is op zijn best een verrijking voor de gezondheid. In dit artikel vertellen we je waarom je bietensap zou moeten drinken en hoe je het gezondheidsbevorderende drankje zelf kunt maken. Rode biet - de wonderknol Rode biet is een van de meest populaire wintergroente in Duitstalige landen. Aan de buitenkant ziet de knol er vrij onopvallend uit, maar de innerlijke waarden zijn heel wat. Rode biet heeft vitamine Bdie onder andere belangrijk is voor de huid en zenuwen. De groente bevat ook vitamine A en een indrukwekkende hoeveelheid vitamine C. De knol biedt ook sporenelementen zoals magnesium, calcium, selenium, ijzer, jodium, natrium, zink en koper. Bieten kunnen gemakkelijk indruk maken met hun speciale actieve ingrediënten. Qua smaak is de knol niet ieders favoriet - omdat de groente een nogal sterke smaak heeft. speciale, licht aardse smaak. Waarom je bietensap zou moeten drinken : De voordelen Maar waarom is bietensap zo gezond? We hebben de de belangrijkste voordelen van bietensap voor je op een rijtje gezet: Verlaagt de bloeddruk: Als je regelmatig rode bieten eet, zou dit een positief effect hebben op de bloeddruk. Verbetert de bloedsomloop: De voedingsstoffen in de knol zorgen ervoor dat de bloedvaten verwijden. Daarom is bietensap zo populair bij veel sporters. Maar ook in het dagelijks leven heb je baat bij goed doorbloede hersencellen. Ondersteunt de bloedvorming: Het hoge gehalte aan ijzer en B-vitamines ondersteunt ook de hematopoëse. Vermindert het risico op hartaandoeningen: Het consumeren van bietensap kan het risico op hartaandoeningen verminderen. Regelmatige consumptie van de groente kan daarom de kans op een beroerte of hartaanval verkleinen. Heeft een antioxiderende werking: Van de powerknol wordt ook gezegd dat het een antioxiderende werking heeft en zo bijdraagt aan celbescherming. Versterkt het immuunsysteem: Van bieten wordt ook gezegd dat ze het immuunsysteem versterken. Met een beetje geluk blijft een verkoudheid je bespaard. Ondersteunt huid, haar en nagels: De voedingsstoffen in rode biet ondersteunen de normale functie van huid, haar en nagels. Om te profiteren van de effecten van rode biet, hoef je alleen maar elke dag een glas van de energiedrank te drinken. Recept voor bietensap: Hoe bietensap maken eenvoudig zelf Je kunt gemakkelijk zelf bietensap maken. Zorg er wel voor dat je een schort en wegwerphandschoenen draagt als je bieten verwerkt. De rode vlekken zijn erg hardnekkig - Niet voor niets wordt de knol vandaag de dag nog steeds gebruikt als kleurstof. Ingrediënten voor het sap Om de licht aardse smaak van rode biet te verbloemen, kun je het volgende toevoegen met andere vruchten en groenten. Appels, wortels en sinaasappels geven je sap een smaak van de knol snel naar de achtergrond verdwijnen. 300 g rode biet 1 appel 1 wortel 3 sinaasappels 1 limoen/citroen 1 klein stukje gember Bereiding van rode bietensap: Snel bereiding De voorbereiding is vrij snel: Schil de bieten, sinaasappels en limoenen of citroenen. Doe vervolgens alle ingrediënten in een sapcentrifuge. Juice de ingrediënten en geniet direct. Optioneel: Het bietensap smaakt nog beter als je het afkoelt met een paar ijsklontjes. De beste manier om vers rode bietensap te bewaren Om alle voedingsstoffen direct op te nemen, moet je het verse bietensap onmiddellijk consumeren. Als er restjes zijn, kun je het sap gebruiken in een luchtdichte verpakking in de koelkast maximaal drie dagen gebruiken. Als je er zeker van wilt zijn dat het sap zijn versheid en voedingsstoffen niet verliest, kun je het sap ook invriezen in een ijsblokjesvorm en indien nodig ontdooien. Het is nog makkelijker om het sap in te vriezen en koudgeperst Bietensap van LiveFresh - nooit verhit en 100% natuurlijk. Hierin blijven gegarandeerd de belangrijkste voedingsstoffen behouden. Meer receptideeën met rode biet Recept 1: Bietensalade met feta en walnoten Ingrediënten: 4 middelgrote bieten 100 g feta 50 g walnoten 1 appel 1 kleine rode ui 2 el olijfolie 1 eetlepel appelciderazijn 1 theelepel honing Zout en peper naar smaak Verse peterselie om te garneren Bereiden: Bereid de bietenWas de bieten grondig en kook ze in een pan met water in ongeveer 30-40 minuten zacht. Laat vervolgens afkoelen, schil ze en snijd ze in kleine blokjes. Snijd de appel en uiWas de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukjes. Pel de ui en snipper hem fijn. Feta en walnotenSnijd de feta in kleine blokjes. Hak de walnoten grof en rooster ze licht in een pan zonder vetstof. Bereid de dressingMeng de olijfolie, appelciderazijn en honing goed in een kleine kom. Breng op smaak met zout en peper. Meng alles goed door elkaarCombineer de rode biet, appelstukjes, uien, feta en walnoten in een grote kom. Giet de dressing erover en meng goed. ServeerServeer de salade op borden en garneer met vers gehakte peterselie. Recept 2: Rode bietenrisotto Ingrediënten: 2 middelgrote bieten 1 kopje risottorijst 1 kleine ui 2 teentjes knoflook 750 ml groentebouillon 1 glas witte wijn (optioneel) 2 el olijfolie 50 g Parmezaanse kaas, geraspt 2 el boter Zout en peper naar smaak Verse tijmblaadjes om te garneren Bereiding: Bereid de bietenWas de bieten grondig, schil ze en snijd ze in kleine blokjes. Kook in een pan met een beetje water gedurende ongeveer 20-30 minuten tot ze zacht zijn en pureer ze dan. Bereid de bouillonVerwarm de groentebouillon en houd warm. Basis voor de risottoPel en snijd de ui en knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook glazig. Voeg de rijst toeVoeg de rijst toe aan de pan en bak al roerend kort tot de rijst licht doorschijnend is. Blus eventueel af met witte wijn en laat inkoken. Kook de risottoVoeg geleidelijk de warme groentebouillon toe aan de rijst, een pollepel per keer, en laat al roerend sudderen voordat je de volgende pollepel toevoegt. Herhaal dit proces tot de rijst gaar is (ongeveer 20 minuten). Roer de rode biet erdoorRoer tot slot de bietenpuree door de risotto en meng goed. VerfijnRoer de boter en geraspte Parmezaanse kaas erdoor. Breng op smaak met zout en peper. ServeerServeer de risotto op borden en garneer met verse tijmblaadjes. Op ons nieuws & Juice blog vind je ook andere heerlijke recepten met rode biet zoals de veganistische bietenpasta of de veganistische rode bieten couscous salade. Bijwerkingen van bietensap: Hier moet je rekening mee houden Hoewel bietensap veel voordelen heeft voor de gezondheid, zijn er ook enkele bijwerkingen. Een paar dingen om in gedachten te houden. Interacties met medicijnen Heb je last van reeds bestaande aandoeningen of gebruik je medicijnen medicatie moet u de regelmatige consumptie van rode bieten vermijden vooraf overleggen met uw artsom mogelijke interacties uit te sluiten. Dit geldt in het bijzonder voor bloeddrukproblemen, omdat bietensap de effectiviteit van medicijnen zoals bloedverdunners schaden kan. Oxaalzuurgehalte Je moet rode bieten ook vermijden als je problemen hebt met nierstenen, omdat de knollen oxaalzuur bevatten. hebben een hoog oxaalzuurgehalte. Verkleuring van urine en ontlasting Het drinken van bietensap kan leiden tot urine en ontlasting een roodachtige kleur krijgen. Dit is echter onschuldig en heel normaal. Veelgestelde vragen over rode bietensap: Wat zijn de voordelen van rode bietensap? Bietensap kan helpen om je je bloeddruk te verlagenUw bevorderen de bloedsomloopde het risico op beroertes en hartaanvallen te verminderen en draagt bij aan de normale functie van huid, haar en nagels. De groente zou ook een antioxiderende werking hebben en het immuunsysteem versterken. Alles bij elkaar is rode biet een echte krachtknol. Hoe vaak moet je bietensap drinken? Slechts één glas rode bietensap per dag voorziet ons lichaam van waardevolle voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. De groente verlaagt niet alleen de bloeddruk, maar helpt je ook om fit te blijven. Je moet de energiedrank echter vermijden als je lijdt aan reeds bestaande aandoeningen of regelmatig medicijnen moet nemen. In dat geval moet het regelmatig drinken van rode bietensap van tevoren met een arts worden besproken. Hoe wordt rode bietensap gemaakt? Bietensap is verkrijgbaar in twee varianten: Puur of als mengsel. We maken ook onderscheid tussen koud geperst1onverwarmde sappen en gepasteuriseerde sappen, die we echter niet aanbevelen, omdat belangrijke voedingsstoffen verloren gaan door de hittebehandeling. gaan verloren door de hittebehandeling. Kent u onze sappen van LiveFresh al? Probeer onze onvergelijkbaar heerlijke mix met rode biet! Dankzij ingrediënten als appel, sinaasappel en wortel kun je langzaam wennen aan de vaak wrange smaak van rode biet. Naast kant-en-klaar sap kopen, kun je het natuurlijk ook zelf maken. maak het zelf met een sapcentrifuge - maar dit is relatief tijdrovend. Daarom zijn wij grote fans van kant-en-klare, onverwarmde en koudgeperste sappen.1 sappen. Als je echter bietensap koopt, let er dan op dat geen toegevoegde suiker en dat de sap niet is verhit is verhit. Hoe gezond is rode bietensap? Bietensap wordt beschouwd als uiterst gezondomdat het rijk is aan waardevolle voedingsstoffen. Bietensap bevat onder andere Vitamine C, ijzer, foliumzuur en antioxidanten. Deze voedingsstoffen kunnen versterken de immuunfunctie, bevorderen hematopoëse en verminderen ontstekingen. Van de nitraten die het bevat wordt ook gezegd dat ze kunnen helpen bij het verminderen van de bloeddruk verlagen en de verbeteren de bloedsomloop. Daarom worden rode bieten vaak een sportgroente genoemd. Heeft bietensap bijwerkingen? Bietensap is over het algemeen veilig en gezondals het in gematigde hoeveelheden wordt geconsumeerd. Sommige mensen kunnen echter bijwerkingen ervaren als ze te veel consumeren. Als je te veel van het heerlijke sap drinkt, kan je urine roodachtig van kleur worden. Dit kan echter geen kwaad. Het wordt kritieker als je regelmatig medicijnen gebruikt of aan een bestaande aandoening lijdtomdat rode bieten de werking van sommige medicijnen kunnen verminderen en een zeer hoog oxaalzuurgehalte hebben. Raadpleeg in dat geval vooraf een arts. Een korte terugblik: rode biet door de eeuwen heen Interessant genoeg Rode biet al bekend en geliefd bij de oude Grieken en Romeinen, niet alleen als onderdeel van hun dieet maar ook als geneesmiddel. Na verloop van tijd vond het zijn weg naar de keukens van Europa en werd het een integraal onderdeel van veel traditionele gerechten. Tegenwoordig is Rode biet een soort renaissance, dankzij de groeiende interesse in gezonde voeding en natuurlijke voedingsmiddelendie goed zijn voor lichaam en geest. Hoe je bietensap vakkundig kunt integreren in je dagelijks leven Begin in kleine stapjes Als je net begint, Bietensap Ik raad aan om het langzaam aan te doen. Begin met een klein glas per dag en kijk hoe je lichaam erop reageert. De smaak afmaken Als de aardse smaak van bietensap niet helemaal je ding is, probeer het dan te mengen met andere sappen. Een beetje appelsap of sinaasappelsap kan wonderen doen en maakt het sap niet alleen aangenamer van smaak, maar verrijkt het ook met verdere vitaminen. Ontdek de veelzijdigheid Rode biet zijn ongelooflijk veelzijdig. Je kunt ze rauw gebruiken in je salade geraspt, gekookt als bijgerecht of geniet als kleurrijk ingrediënt in smoothies gebruiken. Experimenteer met verschillende bereidingswijzen om Rode bieten te genieten van rode biet in al zijn facetten. Blijf erbij Je bereikt de beste effecten als je Bietensap regelmatig in je dieet opneemt. Maak er een gewoonte van om een glas per dag te drinken en je zult snel positieve veranderingen opmerken. Besteed aandacht aan de kwaliteit Bij het bereiden van je sap gebruik je bij voorkeur Biologische bieten om de inname van schadelijke stoffen te minimaliseren. Vers geperst sap biedt de meeste voordelen, maar kant-en-klare producten van hoge kwaliteit kunnen ook een goed alternatief zijn als je haast hebt. Door Bietensap als een vast onderdeel van je dagelijkse voeding, maak je niet alleen gebruik van de vele gezondheidsvoordelen van deze verbazingwekkende groente, maar voeg je ook een heerlijk en voedingsrijk element toe aan je dieet.