Cranberry und ihre Wirkung: 4 Gründe, warum Du Cranberries essen solltest

Veenbessen en hun effecten: 4 redenen waarom je veenbessen zou moeten eten

"Cranberry? Dat neem je toch tegen blaasontsteking?" Was dat je eerste gedachte toen je op deze blogpost klikte? Je bent waarschijnlijk niet de enige. De kleine cranberry heeft echter veel meer te bieden dan dat. De cranberry bevat organische zuren en vezels. Vergeleken met andere fruitsoorten is het gehalte aan vitaminen en mineralen vrij gemiddeld - ongeveer 14 mg vitamine C per 100 g - maar hij bevat veel meer dan dat. Hij scoort echter met waardevolle antibacteriële bestanddelen. Deze eigenschappen maken de cranberry tot een praktisch voor de preventie van verschillende ziekten zoals kanker of hoge bloeddruk. We vertellen je nu een paar leuke weetjes over de kleine rode bes.

#1 Ondersteuning bij urineweginfecties

Omdat dit waarschijnlijk het bekendste feit over de cranberry is, mag het hier natuurlijk niet ontbreken. De zoetzure bes heeft een ondersteunende werking voor de preventie en behandeling van urineweginfecties op het lichaam. Maar weet je ook hoe dat komt? Daar kom je zo achter! Hoewel er maar een paar onderzoeken zijn die dit effect precies bewijzen, zouden veenbessen een helende werking hebben, vooral in het geval van terugkerende blaasontstekingen. In plaats van alleen de terugkerende bacteriën te bestrijden, zoals antibiotica, zouden veenbessen veenbessen actief voorkomen dat ziekteverwekkers zich hechten aan de slijmvliezen van de urinewegen. Dit proces is te danken aan de anthocyanidinen en proanthocyanidinen in de zoetzure cranberry. Dus als je gevoelig bent voor urineweginfecties, kunnen veenbessen de oplossing zijn voor dit probleem.

#2 Boost voor je immuunsysteem

Vooral tijdens het winderige koude seizoen zijn veenbessen een welkom hulpje. Zodra je merkt dat je weer verkouden aan het worden bent, moet je je je immuunsysteem een boost geven en het voorzien van vitamine C. Handig genoeg levert één kopje cranberry's ongeveer 22% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Maar vertrouw niet alleen op het nemen van cranberry's! Voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging en een gezond dieet zijn nog belangrijker.om fit en gezond te blijven.

#3 Positief effect op darmen & spijsvertering

Niet alleen liefde gaat door de maag, maar ook gezondheid. Voor veel mensen is het nog steeds een taboe, maar de spijsvertering is van centraal belang als het gaat om algemeen welzijn. Daarom is het belangrijk om de juiste voedingsstoffen te eten en je darmen zoveel mogelijk te ondersteunen. De vezels in veenbessen stimuleren bijvoorbeeld de spijsvertering. Daar heb je vast al eens van gehoord, toch? Deze vezelrijke voedingsbestanddelen komen voornamelijk voor in plantaardig voedsel en binden zich in de maag. Dit resulteert in een langer vol gevoel en zet de spijsvertering in beweging. 100 g veenbessen bevatten ongeveer 4,6 g vezels - Ze hebben een positief effect op de algehele gezondheid van je darmen, vooral als je een onevenwichtig en vezelarm dieet volgt. De antibacteriële werking van veenbessen voorkomt ook dat Helicobacter pylori-bacteriën zich in de maag en darmen nestelen - dit vermindert het risico op ontsteking van het maagslijmvlies.

#4 Remt de groei van kankercellen

Ongelooflijk, maar waar. Verschillende onderzoeken hebben zich al gericht op de groeiremmende effect van veenbessen op kankercellen. worden onderzocht. De kleurstoffen pro-anthocyaninen (PAC) zijn bijzonder effectief gebleken. Door hun verstoorde stofwisseling produceren tumorcellen vrije radicalen. Als daar een teveel van is, vernietigen ze zichzelf. Daarom werken antioxidanten averechts in de tumorcel. In plaats daarvan zou de tumorcel meer vrije radicalen moeten produceren, wat bijvoorbeeld door chemotherapie wordt veroorzaakt. Vitamine C heeft ook een paradoxaal effect binnen de tumorcel. Het produceert nog meer giftige vrije radicalen, terwijl ascorbinezuur een antioxiderende werking heeft in gezonde cellen. De PAC in veenbessen heeft ook dit paradoxale pro-oxidatieve effect in kankercellen.

Hoe kan ik veenbessen in mijn dieet integreren?

Zo, nu heb je een heleboel informatie. Als je nog geen cranberry's in je dieet hebt opgenomen, vraag je je nu misschien af hoe je ze kunt opnemen. Je kunt Veenbessen in hun natuurlijke vorm eten, bijvoorbeeld als snack tussen de maaltijden door. Volgens voedingsdeskundigen is dit absoluut de beste manier om alle voedingsstoffen en antioxidanten die het bevat op te nemen. Maar omdat sommige mensen afgeschrikt worden door de wrange smaak van de bes, volgen hier een paar suggesties over hoe je de bes in je zoete routine kunt opnemen: 

  • Muesli: Je kunt cranberry's gemakkelijk toevoegen aan je muesli. Of ze nu vers of gedroogd zijn, ze brengen een heerlijke zoetheid en kruiden je ochtendontbijt. Maar let op: gedroogd fruit bevat al meer suiker dan vers fruit. Zorg er dus voor dat ze geen extra suiker bevatten.
  • Rijstpan: Ja, dat lees je goed. Ook de kleine bessen geven een eenvoudige rijstpan een echte kick. De zoete component voegt een geweldige smaak toe aan het verder hartige gerecht. Een geweldig idee om je volgende rijstgerecht op een andere manier te bereiden.
  • Cranberry booster: Een heel eenvoudige methode om gezonde cranberry's in je dagelijks leven te integreren wordt aangeboden door de Vitamine D Shot Sunshine Berry van LiveFresh. De shot met bessensmaak uit de boosterfamilie zal je verleiden met zijn samenspel van appel, aardbei, veenbes en aalbes. Deze ingrediënten vormen de perfecte kleine energiedrank voor het dagelijks leven.

Bijwerkingen en interacties van cranberry's: Waar je op moet letten

Cranberry's staan bekend om hun gezondheidsvoordelen en worden vaak een superfood genoemd. In de meeste gevallen worden cranberry's ook goed verdragenwanneer ze met mate worden geconsumeerd. Sommige mensen kunnen echter bijwerkingen ervaren, vooral bij overmatige consumptie.

Een mogelijk neveneffect van overmatige consumptie van cranberry's is een verhoogde maagzuurproductie. Dit kan ongemak veroorzaken zoals brandend maagzuur of maagirritatie bij mensen met een gevoelige maag maagirritatie. Veenbessen bevatten ook oxaalzuur, dat in grote hoeveelheden de vorming van nierstenen kan bevorderen. Mensen die al last hebben van nierstenen of een verhoogd risico hebben om ze te ontwikkelen, kunnen het best hun consumptie beperken. Zwangere vrouwen moeten ook voorzichtig zijn met het eten van veenbessen. Hoewel ze over het algemeen veilig zijn, kunnen grote hoeveelheden cranberry's nierstenen veroorzaken. beïnvloeden de bloedsuikerspiegelwat een probleem is voor zwangere vrouwen met risico op diabetes, wat problematisch is kan problematisch zijn.

Voorzichtigheid is ook geboden bij het gebruik van anticoagulantia. Deze bloedverdunnende middelen kunnen mogelijk leiden tot interacties in combinatie met cranberry's. Als je dergelijke medicijnen gebruikt, moet je het volgende controleren voordat je cranberryproducten gebruikt Raadpleeg een arts voordat je cranberryproducten gaat gebruiken.

Over het algemeen zijn cranberry's gezonde bessen met veel positieve eigenschappen. Met mate geconsumeerd Bijwerkingen zeldzaam. Toch is het belangrijk, om rekening te houden met individuele gevoeligheden en risicofactoren.

Welk effect hebben cranberry's op de gezondheid?

Veenbessen maken indruk met vele gezondheidsbevorderende effecten. De bekendste is waarschijnlijk hun preventieve werking voor urineweginfecties. De proanthocyanidinen en anthocyaninen in de bessen kunnen echter ook tegen hart- en vaatziekten voorkomen. De vitamine C in veenbessen versterkt ook het immuunsysteem. En zelfs tumorcellen kunnen worden geremd in hun groei door de ingrediënten van de bes.

Welke vitamines zitten er in veenbessen?

100 g veenbessen bevatten ongeveer 14 mg vitamine C. Dit is slechts gemiddeld vergeleken met andere fruitsoorten, maar de bes scoort hoog met antibacteriële bestanddelen.

Hoeveel veenbessen per dag worden aanbevolen?

De dosering van veenbessen hangt af van het type inname. In het geval van blaasontsteking één glas cranberrysap per dag wonderen doen. Cranberry's worden over het algemeen goed verdragen en je kunt er niet gemakkelijk een overdosis van nemen.

Met onze Vitamine D-shot - Sunshine Berry met 10% cranberry kun je je dagelijkse behoefte aan vitamine D dekken met slechts één shot per dag.

Hoe kan cranberrysap helpen bij blaasontsteking?

Veenbessensap kan ondersteunend werken, vooral bij terugkerende urineweginfecties. Veenbessen voorkomen actief dat bacteriën en andere ziekteverwekkers zich aan de blaaswand hechten dankzij hun bestanddelen. Dit is voornamelijk te danken aan de anthocyanidinen en proanthocyanidinen die ze bevatten. Daarom worden veenbessen vaak ter preventie van blaas- en andere urineweginfecties. infecties van de urinewegen.

Wat is beter - verse of gedroogde cranberry's?

Verse cranberry's smaken zuur en erg wrang, dus veel mensen genieten er niet graag van. Gedroogde cranberry's zijn daarentegen zoeter en slechts een beetje zuur. Daarom worden de verse bessen vooral gebruikt voor hartige gerechten. Gedroogd passen ze bijzonder goed bij desserts en muesli. Of ze nu vers of gedroogd zijn, veenbessen zijn een zeer goede en vooral natuurlijke bron van vitaminen, kalium, natrium en magnesium.

Terug naar de blog