Grundumsatz berechnen

Basaal metabolisme berekenen

Het dagelijkse calorieverbruik en de dagelijkse behoefte van het lichaam is beïnvloed door verschillende factoren, waaronder leeftijd, geslacht en lengte. Deze aspecten bepalen de zogenaamde basale stofwisseling. Als de basale stofwisseling daalt, heeft het lichaam minder calorieën nodig en verbruikt het dus minder energie. Dus als je te weinig eet, schakelt je lichaam over op de "spaarstand". Ondanks al je inspanningen en het tellen van calorieën kan het dan moeilijk zijn om af te vallen. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien ingewikkeld, maar eigenlijk is afvallen helemaal niet zo moeilijk. Je moet het alleen weten, wat je basaal metabolisme is en hoe je dat kunt berekenen.

Wat is de basale stofwisseling?

De basale stofwisseling wordt ook wel de energiebehoefte in rust genoemd. Dit is de hoeveelheid energie of calorieën die het lichaam gedurende de dag nodig heeftom levensondersteunende functies zoals ademhaling en spijsvertering uit te voeren. in volledige rust in volledige rust. Met andere woorden, de basale stofwisseling is de energie die het lichaam nodig heeft om te functioneren.

Samen met de energiestofwisseling resulteert dit in de totale energiebehoefte. De energiestofwisseling verwijst naar de caloriebehoeftedie het lichaam nodig heeft voor activiteiten zoals lopen, werk en fysieke activiteiten zoals sport.

Hoe kan ik mijn basaal metabolisme berekenen?

Omdat ieder persoon uniek is, is er geen basisformule om je basale stofwisselingssnelheid snel en nauwkeurig te berekenen. De volgende gegevens zijn belangrijk voor de gezondheid Factoren zoals gewicht, lengte, leeftijd en geslacht van de persoon spelen ook een rol. De caloriebehoefte van een persoon neemt over het algemeen af met de jaren, terwijl deze toeneemt met toenemende lengte en lichaamsgewicht. Het spieraandeel speelt echter ook een rol, omdat spieren een aanzienlijke hoeveelheid energie verbruiken, zelfs als ze inactief zijn. Bovendien is de omgevingstemperatuur van invloedHoe kouder de temperatuur, hoe meer energie je moet verbruiken om je ideale lichaamstemperatuur te behouden.

De basale stofwisseling is met de "Harris-Benedict formule" berekendwaarbij er verschillen zijn voor vrouwen en mannen, afhankelijk van het geslacht. Dit geeft je een ruwe richtwaarde, aangezien er bijvoorbeeld geen rekening wordt gehouden met spiermassa en fitheid. Voor een zeer nauwkeurige bepaling van deze waarde zou je de metingen moeten laten uitvoeren in een laboratorium onder gedefinieerde omstandigheden in volledige rust gedurende 24 uur. Het is veel eenvoudiger om je basale metabolische snelheid te schatten met behulp van een overeenkomstige formule met onze calculator.

Welke basale stofwisseling hebben vrouwen?

Achter de basaal metabolisme calculator zit de "Harris-Benedict formule". De formule voor het berekenen van de basale stofwisseling van vrouwen is als volgt:

Basaal metabolisme (kcal/24 ) = 655,1 + (9,563 * lichaamsgewicht in kg) + (1,85 * lengte in cm) - (4,676 * leeftijd in jaren)

Dit is een relatief eenvoudige manier om het dagelijkse calorieverbruik van je lichaam in absolute rust te berekenen.

Wat is de basale stofwisseling voor mannen?

De "Harris-Benedict formule" voor het berekenen van de basale stofwisseling van mannen is als volgt:

Basaal metabolisme (kcal/24u) = 66,47 + (13,75 * lichaamsgewicht in kg) + (5 * lengte in cm) - (6,775 * leeftijd in jaren)

Met deze berekening kun je eenvoudig bepalen hoeveel calorieën je lichaam per dag nodig heeft in absolute rust.

Wat is de basale stofwisseling van kinderen en adolescenten?

Voor kinderen wordt een eenvoudigere formule gebruikt in de bijbehorende calculator:

Basaal metabolisme (kcal/24u) = lichaamsgewicht * 24 (h)

Deze formule kan worden gebruikt totdat de lichaamsstructuur van tieners zich heeft aangepast aan die van een volwassene.

Basaal metabolisme en afvallen: Waar moet je op letten?

Sport speelt een belangrijke rol bij afvallen. Een beetje meer beweging in het dagelijks leven kan helpen om calorieën te verbranden en vet te verminderen. Vooral mensen die het grootste deel van hun tijd zittend doorbrengen op het werk zouden regelmatig moeten bewegen om gewicht te verliezen.

Sport beïnvloedt niet alleen je stofwisseling en dus je calorieverbruik, maar heeft ook een indirecte invloed op je basaal metabolisme. Omdat hoe meer spiermassa je hebt, hoe hoger je basale stofwisseling zal zijn. Dit betekent dat je spieren elke dag meer energie verbruiken, zelfs als je volledig in rust bent.

 

Veelgestelde vragen over de basale stofwisseling:

Wat is de basale stofwisseling van een persoon?

De basale stofwisseling is de hoeveelheid energie die een persoon nodig heeft voor de basisfuncties van het lichaam wanneer hij ligt en in volledige rust is.zoals ademhaling of metabolische functies.

Hoe kan ik mijn basale stofwisselingssnelheid correct berekenen?

De dagelijkse basale stofwisseling wordt als volgt berekend:

  • Mannen: Basale stofwisseling = 66,47 + (13,75 * lichaamsgewicht in kg) + (5 * lengte in cm) - (6,775 * leeftijd in jaren)
  • Vrouwen: Basale stofwisseling = 655,1 + (9,563 * lichaamsgewicht in kg) + (1,85 * lengte in cm) - (4,676 * leeftijd in jaren)

Moet je onder je basale stofwisselingssnelheid eten als je afvalt?

Voor een korte periode van een paar dagen kun je onder je basale stofwisselingssnelheid gaan om gewicht te verliezen, bijvoorbeeld met een sapdieet van LiveFresh om je eetpatroon te veranderen en je afslankprogramma een kickstart te geven. Voor uw gezondheid mag u tijdens een langdurig dieet echter niet minder eten dan uw basale stofwisselingssnelheid.maar tel er altijd je energiestofwisseling bij op en trek er ongeveer 500 kcal van af. Voor een gezond dieet vind je veel lekkere en gezonde recepten en meer informatie.

Hoeveel calorieën onder de basale stofwisseling om af te vallen?

Voor blijvend succes bij het afvallen raden we een calorietekort aan van 300-500 kcal per dag.

Wat gebeurt er als je alleen je basale metabolisme eet?

Als je voedselinname te laag is, bestaat het risico dat je te weinig vitaminen en mineralen binnenkrijgt worden opgenomen. Dit is weer negatief voor je gezondheidomdat sommige functies niet meer soepel kunnen verlopen. Bovendien zal het lichaam bij een calorierijk dieet uiteindelijk zijn eigen spierreserves aanspreken, wat op zijn beurt de basale stofwisseling blijvend zal verlagen en er dus voor zal zorgen dat je op de lange termijn nog sneller aankomt.

Terug naar de blog